India verbiedt tarwe-export, lokale prijzen stijgen
15 May 2022, 02:53
foto
Een maaidorser deponeert geoogste tarwe in een tractorwagen op een veld aan de rand van Ahmedabad, India. (Foto: Reuters)


India heeft zaterdag de tarwe-export verboden. Het besluit komt dagen nadat het had gezegd dat het dit jaar op recordzendingen mikte, omdat een verzengende hittegolf de productie verminderde en de binnenlandse prijzen een recordhoogte bereikten.

De regering zei dat ze nog steeds export zou toestaan, ondersteund door al uitgegeven kredietbrieven, en naar landen die om voorraden vragen "om in hun voedselzekerheidsbehoeften te voorzien". De stap om overzeese zendingen te verbieden was is niet permanent en zou kunnen worden herzien, zeiden hoge regeringsfunctionarissen op een persconferentie.

Wereldwijde kopers rekenden op leveringen van 's werelds op een na grootste tarweproducent nadat de export uit het Zwarte Zeegebied kelderde na de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne. Vóór het verbod had India ernaar gestreefd dit jaar een record van 10 miljoen ton te verschepen.

De functionarissen voegden eraan toe dat er dit jaar geen dramatische daling van de tarweproductie was, maar dat de ongereguleerde export had geleid tot een stijging van de lokale prijzen.

"We willen niet dat de tarwehandel op een ongereguleerde manier plaatsvindt of dat er wordt gehamsterd", vertelde handelssecretaris BVR Subrahmanyam aan verslaggevers in New Delhi.

Hoewel het niet een van 's werelds grootste tarwe-exporteurs is, zou India's verbod de wereldprijzen naar nieuwe pieken kunnen stuwen, gezien het toch al krappe aanbod, wat vooral arme consumenten in Azië en Afrika zwaar treft.

"Het verbod is schokkend", zei een in Mumbai gevestigde dealer bij een wereldwijd handelsbedrijf. "We verwachtten na twee tot drie maanden exportbeperkingen, maar het lijkt erop dat de inflatiecijfers de regering van gedachten hebben doen veranderen."

Stijgende voedsel- en energieprijzen duwden de jaarlijkse inflatie in de detailhandel in India in april naar het hoogste punt in acht jaar, wat de verwachtingen versterkte dat de centrale bank de rente agressiever zou verhogen.

Tarweprijzen in India zijn gestegen tot recordhoogtes, op sommige spotmarkten bereikten ze 25.000 roepies (US$ 320) per ton, ruim boven de minimumsteunprijs van de regering van 20.150 roepies.

Stijgende brandstof-, arbeids-, transport- en verpakkingskosten verhogen ook de prijs van tarwemeel in India.

"Het was niet alleen tarwe. De stijging van de totale prijzen leidde tot bezorgdheid over de inflatie en dat is de reden waarom de regering de export van tarwe moest verbieden", zei een andere hoge regeringsfunctionaris die vroeg om niet genoemd te worden omdat de discussies over exportbeperkingen privé waren. "Voor ons is het een overvloed aan voorzichtigheid."

In april exporteerde India een record van 1,4 miljoen ton tarwe en in mei werden al overeenkomsten getekend om ongeveer 1,5 miljoen ton te exporteren.

"Het Indiase verbod zal de wereldwijde tarweprijzen verhogen. Op dit moment is er geen grote leverancier op de markt", zei een andere dealer.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March