Olie stijgt met 4%, Amerikaanse benzineprijzen op recordhoogte
14 May 2022, 17:50
foto
Opslagtanks bij de Marathon Petroleum's Los Angeles Raffinaderij, die binnenlandse en geïmporteerde ruwe olie verwerkt tot California Air Resources Board (CARB), benzine, dieselbrandstof en andere aardolieproducten, in Carson, Californië, VS. (Foto: Reuters)


De olieprijzen stegen vrijdag met ongeveer 4% toen de Amerikaanse benzineprijzen naar een recordhoogte stegen. China klaar leek om de pandemische beperkingen te versoepelen en investeerders vreesden dat de voorraden zullen afnemen als de Europese Unie Russische olie verbiedt.

Brent-futures stegen US$ 4,10 (3,8%), om zich te vestigen op US$ 111,55 per vat. U.S. West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie steeg US$ 4,36 (4,1%) om zich te vestigen op US$ 110,49.

Dat was het hoogste bod voor WTI sinds 25 maart en de derde opeenvolgende wekelijkse stijging. Brent viel voor het eerst in drie weken.

De Amerikaanse benzinefutures stegen naar een recordhoogte nadat de voorraden vorige week voor de zesde week op rij daalden. Dat stuwde de spreiding van de benzinescheuren - een maatstaf om de winstmarges te verfijnen - op tot het hoogste punt sinds het een record bereikte in april 2020 toen WTI in negatief gebied eindigde.

"Sinds maart is er geen toename van de Amerikaanse benzineopslag", zegt Robert Yawger, uitvoerend directeur van energiefutures bij Mizuho. Hij merkt op dat de vraag naar benzine op het punt staat te stijgen wanneer het zomerseizoen begint op het Amerikaanse Memorial Day-vakantieweekend.

De Amerikaanse 3:2:1-crack spread, een andere maatstaf voor de raffinagemarges die benzine en diesel omvat, steeg naar een record, volgens gegevens van Refinitiv die teruggaan tot mei 2021.

Automobile club AAA zei dat de Amerikaanse prijzen aan de pomp vrijdag stegen tot recordhoogtes van US$ 4,43 per gallon voor benzine en US$ 5,56 voor diesel.

De olieprijzen zijn volatiel geweest, ondersteund door zorgen dat een mogelijk EU-verbod op Russische olie de voorraden zou kunnen verkleinen. Tegelijkertijd zijn de prijzen onder druk gezet door de angst dat een oplevende Covid-19-pandemie de wereldwijde vraag zou kunnen verminderen.

"Een EU-embargo, als het volledig wordt ingevoerd, zou ongeveer 3 miljoen vaten per dag Russische olie van de markt kunnen halen, wat de wereldwijde handelsstromen volledig zal verstoren en uiteindelijk zal verschuiven, wat leidt tot marktpaniek en extreme prijsvolatiliteit", analyseert Louise Dickson van Rystad Energy.

Deze week legde Moskou sancties op aan verschillende Europese energiebedrijven, wat zorgde voor bezorgdheid over de bevoorrading.

In China beloofden de autoriteiten de economie te steunen en stadsfunctionarissen zeiden dat Shanghai deze maand de verkeersbeperkingen voor het coronavirus zou gaan versoepelen en winkels zou openen.

"De ruwe prijzen stegen dankzij het optimisme dat de Covid-situatie in China niet verslechterde en de risicovolle activa herstelden", zegt Edward Moya, senior marktanalist bij data- en analysebedrijf OANDA.

Wereldwijde aandelen stegen na een volatiele handelsweek, waardoor de aandelenindexen in de Verenigde Staten en Europa omhoog gingen. Door de olieprijzen gedurende de week onder druk te zetten, inflatie en rentestijgingen beïnvloedden de Amerikaanse dollar.

De EU zei dat er voldoende vooruitgang was om de nucleaire onderhandelingen met Iran opnieuw te starten. De VS zei de inspanningen van de EU te waarderen, maar stelde dat er nog geen overeenstemming was en geen zekerheid dat er een zou kunnen worden bereikt.

Analisten zeiden dat een overeenkomst met Iran zou kunnen zorgen voor nog eens 1 miljoen vaten olie per dag op de markt.
Advertenties