OW voorspelt hevige rukwinden en zware regenbuien
12 May 2022, 22:22
foto
Tijdens de hevige regenbuien kunnen zich windhozen ontwikkelen, die veel schade kunnen veroorzaken.


De Meteorologische Dienst Suriname waarschuwt voor hevige rukwinden en zware regenbuien die worden verwacht de komende periode. Het Crisisteam Infrastructuur en Rampen van Openbare Werken (OW) en de Meteorologische Dienst zijn bezig voorbereidingen te treffen voor de natuurrampen die op komst zijn. Er is voldoende aanleiding aanwezig om de gemeenschap te waarschuwen voor de hevige rukwinden die binnenkort worden verwacht. Deze kunnen ook gepaard gaan met zware regenbuien.

Uit onderzoekingen en metingen is gebleken dat de Inter Tropische Convergentie Zone zich momenteel boven Suriname bevindt, welke regelmatig mede geactiveerd zal worden door langstrekkende golfstoringen en uitlopers van lagedrukgebieden. De periode van mei-september wordt gekarakteriseerd door langstrekkende tropische golven (vanuit de westkust van Afrika). Verwacht wordt dat de tropische golven en orkanen heel actief zullen zijn dit jaar, vanwege de nu al geregistreerde hoge zeewatertemperatuur van de Tropische Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Caribische zee, meldt OW.

Het kan zo nu en dan heel erg droog en warm zijn, maar tot augustus van dit jaar zal de frequentie van onweersbuien blijven toenemen. Deze buien kunnen gepaard gaan met af en toe kortstondige rukwinden, waarna er ook windhoosontwikkeling kan plaatsvinden bij gunstige weersomstandigheden. Het orkaanseizoen begint in juni en eindigt in november. Afhankelijk van de locatie en verplaatsing van de orkanen, kan Suriname beïnvloed worden door de spiraalband, welke gepaard gaat met zware neerslag en rukwinden, waarvan de windsnelheden hoger kunnen zijn dan 70 km per uur.

Verder wordt aangegeven dat windstoten zich ontwikkelen rondom buien, ze kunnen plotseling toeslaan en van windrichting veranderen, maar de echte zware windstoten treden op bij onweersbuien. De instanties van OW stellen de gemeenschap eveneens in kennis dat tijdens een onweersbui de temperatuur plaatselijk kan dalen tot wel tien graden. Bij zo een situatie is er sprake van een downburst waarbij sterke windsnelheden worden gemeten, geassocieerd met stortbuien.

In Suriname kennen we dit als sibi busi. Deze windhozen komen in deze periode ook voor in Suriname. Het is een wervelwind, die zichtbaar is onder een onweerswolk als een trechtervormige slurf. Windhozen veroorzaken ook heel veel schade aan gebouwen en bomen. Doordat de windrichting of windsnelheid verandert met de hoogte, zorgt dat ervoor dat er rotatie ontstaat in de onweerswolk en de wolk kan beginnen te draaien. Als deze draaiende luchtkolom wordt opgenomen door de stijgbewegingen (turbulentie) in de wolk, ontstaat een draaiing rond een verticale as. Wanneer de trechter de grond bereikt is de tornado of windhoos geboren.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April