NAS en Nederlands Instiuut voor Beeld en Geluid werken samen
12 May 2022, 07:01
foto
Minister Bronto Somohardjo van Biza ontvangt de algemeen directeur Eppovan Nispen tot Sevenaer van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. (Foto: Biza)


Expertise van het Nederlands Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid zal in Suriname worden geïntroduceerd. Het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zullen de komende vier jaren nauw met elkaar samenwerken. Hiertoe een Memorandum of Understanding (MoU) getekend op het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

Met de ondertekening is er nieuw leven ingeblazen in deze samenwerking, welke in 2013 door politieke omstandigheden koud kwam te liggen, zegt Biza. BiZa-directeur, Mohamad Eskak, en de algemeen directeur van het Nederlandse instituut, Eppo van Nispen tot Sevenaer, hebben het document ondertekend. Hij was vergezeld van zijn collega Harm Post, Chief Financial Officer en Vijay Gajadien. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een audiovisueel archief met museale functies gevestigd in Hilversum.

Nationale archivaris tevens NAS-directeur, Rita Tjien Fooh, legt uit dat de samenwerking mogelijk maakt dat kennis en expertise van het Nederlands instituut geïntroduceerd wordt in Suriname. Zij geeft aan dat het Nationaal Archief al goed op weg is met het digitaliseren van archieven. “Maar met deze samenwerking en de nieuwste technologie kunnen we meer voor de samenleving betekenen”. Tjien Fooh zegt dat het instituut de kennis en ervaring heeft wanneer het komt tot het zo toegankelijk maken van de archieven voor het publiek. Volgens haar moet er gegaan worden naar een situatie waarbij iedere burger zijn of haar persoonlijke data kan archiveren bij het NAS.

Voor van Nispen tot Sevenaer betekent de samenwerking met NAS heel veel. “Wij kunnen een dienende bijdrage leveren aan de belangrijke geschiedenis die Nederland en Suriname samen met elkaar delen. Soms zure tijden, maar vooral zoete tijden. En dit is een zoete tijd waar we naar elkaar toe groeien en de gaten die in het geheugen staan samen kunnen invullen”. De algemeen directeur merkt op dat het om een duurzame samenwerking gaat. Personeel van het Nederlands instituut zal het NAS versterken op audiovisueel gebied en zal er ook gekeken worden hoe het digitaliseren te versnellen.
“Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je niet waar je naar heen moet. Archieven zijn het geheugen van een natie”, merkt van Nispen tot Sevenaer op die het belang van archieven benadrukt.

Zowel NAS als het Nederlands instituut gaan ernaar werken om elkaars archieven open te stellen voor het volk van elkander. De samenwerking tussen beide instituten is voor vier jaar. Minister Bronto Somohardjo is verheugd met de samenwerking en wenst beide instanties succes toe. Van hem genieten zij de volle ondersteuning. Voorafgaand aan de ondertekening werd er door de directeur van het instituut een lezing verzorgd in het NAS, om gezamenlijk na te gaan wat de gebieden zijn waar er samengewerkt kan worden.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April