Legertopman benadrukt partnerschap bij aftrap jungletraining
11 May 2022, 02:54
foto
Luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger heet de Rode Baretten en Mariniers welkom om in het Surinaamse oerwoud te trainen. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het Nationaal Leger ervaart het als bijzonder om met partnerlanden te werken. Gezamenlijk aan projecten werken met als rode draad kennis en kunde met elkaar delen past binnen het beleid. “Hiermee geven we het sein aan de wereld dat we kunnen werken met partnerlanden; dat we gezamenlijk werken aan de internationale vrede”, stelt Luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger. Hij heet daarom de Nederlandse defensieorganisatie met haar Rode Baretten en Mariniers dan ook welkom om in het Surinaamse oerwoud te trainen.

De waarnemend bevelhebber sprak de manschappen dinsdagochtend toe bij de start van de Jungle Warfare (Instructors) Course 2022 in de Ayoko Kazerne. Volgens Kioe A Sen dragen defensierelaties bij tot een veilig investeringsklimaat. Zijn inziens “het meest essentiële omdat Suriname in zijn ontwikkeling buitenlandse investeringen heel hard nodig heeft”.
De training is van belang voor de participanten en instructeurs om de vaardigheden te ontwikkelen om snel en effectief te kunnen opereren in het type vegetatie van Suriname. Anderzijds voor de Surinaamse defensie organisatie, omdat naast de faciliteiten die nu een upgrade krijgen, de interoperabiliteit essentieel is.

Surinaamse militairen zijn bekend met de grillen van dit type oerwoud, gaf Kioe A Sen aan. “Indien we ooit gezamenlijk moeten optreden - in vredesmissies of tijdens oefeningen - dan zal de interoperabiliteit doorslaggevend zijn.” De legertopper verwees naar de gezamenlijke trainingen en grensoperaties met de Fransen. Die zijn efficiënt en effectief “omdat we beide bekend zijn met de grillen van dit oerwoud”.

Ongeveer 250 militairen zijn dinsdag begonnen aan de zesweekse training. Het gaat om Surinaamse militairen die samen met Nederlandse militairen van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers participeren aan de jungletraining als cursist, deelnemer of instructeur. Voor Brigadegeneraal Cas Schreurs, commandant 11 Luchtmobiele Brigade reden genoeg om hier even bij stil te staan.

Schreurs onderstreepte het doel van de training, die in het teken staat van opdoen van kennis, vaardigheden en ervaring in de jungle. Nederlandse militairen moeten wereldwijd inzetbaar zijn en “er is geen gebied ter wereld uitdagender dan de jungle”. Uitgelokt door hoge temperatuur, luchtvochtigheid, gevaarlijke planten en dieren en de dichte begroeiing moeten militairen leren hoe te overleven. En daarop komt nog het uitvoeren en leidinggeven aan militaire operaties. Van kaderleden wordt dan ook verwacht dat die onder alle omstandigheden beide kunnen. “Hoe zwaar dat fysiek en mentaal ook is. Daarvoor moet er getraind worden.”

Het Surinaamse oerwoud is niet zo eng. Gevaren in de natuur zoals slangen, schorpioenen, wespen en misschien ook jaguars, zullen op den duur niet meer de eerste vijand zijn, merkte Kioe A Sen op. Na adaptie van deze fase, één zijn met de met natuur, “dan zult u merken dat u makkelijker kunt concentreren op de werkelijke vijand”.

Voor de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan is de aftrap van de jungletraining weer een klinkend moment in de relatie. Vanaf het herstelmoment van de diplomatieke relaties tussen beide landen in 2020, veranderde de relatie snel. Om bij defensie te blijven: het werkbezoek van de Nederlandse defensieminister, covid-ondersteuning zoals de zuurstofcontainers en anno 2022 de jungle training, gaf hij.

De Rode Baretten horen tot een snel inzetbare lichte gevechtseenheid van de Koninklijke Landmacht en de Mariniers zijn een lichte gevechtseenheid van de Koninklijke Marine met specialisatie op de grens van land en water. De Ayoko kazerne is de uitvalsbasis voor de training, die zelf plaatsvindt in de bossen rondom de legeroefenkampen en de Saramaccarivier.

Naast de trainingsgroep zijn er 130 militairen, het ondersteunend team dat intussen heeft gewerkt aan de renovatie en opknapbeurten van onder meer Surinaamse legertrainingslocaties. Eerder gaf defensieminister Krishna Mathoera aan dat iets meer dan SRD 2,6 miljoen door hun wordt geïnvesteerd in de renovatieprojecten. Zij verkoos deze vorm van tegenprestatie boven de schenking van militair materieel, zoals in het verleden bij de eerdere trainingen.
Verblijf van alle buitenlandse militairen betekent natuurlijk ook andere lokale inkomsten. “Er zijn spin-off effecten voor het bedrijfsleven die goederen en diensten leveren, zoals water en vuilverwerking.”

Later op de dag bezoeken president Chan Santokhi, Mathoera en andere defensie- en legertoppers de Ayoko Kazerne voor de VIP-Day. Scheurs zal dan de gerenoveerde bruggen, waaronder een baileybrug over de Militairen Colakreek ‘ symbolisch’ overhandigen.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April