Santokhi wil concrete oplossingen wateroverlast
01 May 2022, 06:47
foto
President Chan Santokhi heeft een update gekregen over de wateroverlast in Brokopondo. (Foto: CDS)


Het probleem van wateroverlast was er altijd al en zal er altijd zijn. President Chan Santokhi vindt dat het tijd is om met concrete oplossingen te komen. Hij heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling opgedragen te gaan praten met de bewoners die getroffen zijn door wateroverlast in het district Brokopondo. "Er zullen krutu’s moeten worden gehouden met de leefgemeenschappen om te praten over de toekomst en als er toch uitgeweken zal moeten worden naar hoger gelegen gebieden."

Het crisisteam belast met de coördinatie van de wateroverlast in het binnenland heeft het staatshoofd gisteren geüpdatet over de stand va zaken bij het stuwmeer, de dam en de ondergelopen gebieden. De meteorologische dienst heeft meegegeven dat er geen zicht is op vermindering van de neerslag in de komende maanden. De ondergelopen dorpen zullen volgens de dienst in augustus nog steeds onder water liggen. Er is dit jaar relatief meer regen boven het stuwmeer geweest en Suriname heeft ook te maken het de impact van El Niño. Het weerfenomeen zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld, ook in Suriname.

Professor Sieuwnath Naipal, leerstoelhouder Klimaatverandering en Water, heeft de noodzaak van het plaatsen van monitoringsapparatuur benadrukt. Met dit apparatuur kan de snelheid van het stromende water worden berekend en kan worden aangegeven welke dorpen onder water zullen lopen. Op deze manier kan preventief worden gehandeld.

Coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), Jerry Slijngaard heeft het staatshoofd meegedeeld dat de getroffen bewoners tot nog toe worden ondersteund met voedselpakketten, flessen water en tenten. Hij zegt voorstander te zijn van financiële steun aan de mensen, omdat er nu sprake is van noodhulp die op gegeven moment zal moeten stoppen. Om zelfredzaamheid bij de mensen te stimuleren, stelt Slijngaard voor winkels op strategische plaatsen op te zetten waar de mensen zelf hun benodigdheden kunnen kopen. Via een shelterwerkgroep - bestaande uit functionarissen van Openbare Werken, NCCR, het commissariaat en van Volksgezondheid- zal worden gekeken naar korte termijn opvang.

Er zijn tien ministeries betrokken bij het uitzetten van een rampenplan in deze kwestie.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March