Een vergaderzaal voor DNA moet nog worden bijgebouwd
15 Apr 2022, 16:02
foto
Het oud-parlementsgebouw dat op 1 augustus 1996 was afgebrand, is uit de as herrezen. Ruim 25 jaar later is het stadsbeeld hersteld. (Foto's: René Gompers)


Het is nog niet duidelijk wanneer de gereconstrueerde gebouwen van De Nationale Assemblee in gebruik genomen zullen worden. “Want we moeten nog een vergaderzaal bijbouwen," legt Assembleevoorzitter Marinus Bee uit. De panden zijn donderdag officieel overgedragen aan De Nationale Assemblee. Het moment van overdracht heeft sprekers teruggevoerd naar 1 augustus 1996, toen de gebouwen in de vlammen opgingen.

Een pilaar van de democratie is verrezen, Suriname heeft een stukje geschiedenis terug, het resultaat van de moeite om Paramaribo sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst te plaatsen, een nieuwe kans voor toerisme en cultuur, een hoogtepunt in de parlementaire geschiedenis, een ‘recharge’ van de democratie en symboliek van goede internationale samenwerking.

Bee deelt mee dat hij vervuld is met een onmetelijke trots. ”Maar ik wil wedden dat behalve het personeel, de totale Surinaamse gemeenschap een zekere mate van voldoening zal ervaren nu het uit de as verrezen Statengebouw als een feniks deze historische plek in haar glorie is hersteld.”

Staatsadviseur tevens Assembleelid, Gregory Rusland, merkt op dat met de brand in 1996 een belangrijk pilaar was weggeslagen. Ook hij is blij en trots dat het er eindelijk weer staat; “Dit is een gebeurtenis die helemaal past in de periode waarbij we de wederopstanding van Christus herdenken. Laat deze oplevering extra nadruk leggen op het feit dat Suriname een democratische staat is en wij via de wetgevende macht die pijler binnen onze Trias Politica zullen blijven waarborgen.”


Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, benadrukt dat 20 jaar geleden een proces was ingezet om Paramaribo op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen. Het is na jaren hard werken gelukt en zijn er tal van aanbiedingen geweest om de historische binnenstad van Paramaribo te beschermen, te herstellen en te verbouwen. Op deze manier zijn onder andere het gebouw van Buitenlandse Zaken met geld uit China gerenoveerd, deelt ze mee. Zij geeft aan dat met de gebouwen ook geld verdiend zal kunnen worden zoals dat op Curaçao, die ook op de Werelderfgoedlijst zit, gebeurt. Een kans voor toerisme en cultuur.

Vicepresident Ronnie Brunswijk merkt op dat het er allemaal goed uitziet. “In ieder geval, wanneer je goede huisvesting hebt ga je goed wonen toch? Dat het parlement het werk hier met alle plezier kan doen. Ik ben heel trots om hier te zijn. Ik denk terug aan bepaalde mensen die ook hier zouden willen staan. Wijlen Rodgers, hij zou heel blij zijn om te zien dat het gebouw weer helemaal opgeknapt is.”

President Chan Santokhi heeft van minister Levens de sleutel ontvangen en aan Assembleevoorzitter overgedragen. Ook hij is trots. Hij stelt dat het land een stuk geschiedenis terug heeft en dat niets en niemand de kracht van democratie, de wil van het volk, kan vernietigen. Hij is de IDB dankbaar voor de financiële steun. De slogan van het renovatieproject is recharging the historic town. Santokhi: “let this building recharge the democracy. Let this building also be the expression of good international cooperation. Because the international community was involved in the rebuilding of the National Assembly.
Advertenties