Peru: Avondklok moet protesten stijgende brandstofprijzen intomen
05 Apr 2022, 16:40
foto
Tolhuisjes zijn verkoold na een protest op een snelweg naar Lima tijdens een nationale transportstaking tegen gasprijzen en toltarieven, in Ica, Peru. (Foto's: Reuters)


De Peruaanse president Pedro Castillo heeft dinsdag een avondklok ingesteld in de hoofdstad Lima. Mensen mogen daardoor hun huizen niet verlaten. De avondklok is een poging om de protesten tegen de stijgende brandstof- en kunstmestkosten die zich over het hele land hebben verspreid, in te dammen.

"Het kabinet heeft ingestemd met een verbod op de mobiliteit van burgers van dinsdag 5 april van 02.00 uur tot 23.59 uur om de grondrechten van alle mensen te beschermen", zei Castillo in een landelijke toespraak net voor middernacht. Maandag ging een golf van protesten tegen de stijgende brandstof- en kunstmestprijzen, veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne, door in de tweede week, terwijl de regering zich inspande om de prijzen te verlagen.

De protesten vormen een harde realiteit voor het geplaagde presidentschap van Pedro Castillo, een boer en onderwijzer die vorig jaar de verkiezingen won met de overweldigende steun van de armen op het platteland. Maar zijn steun is snel afgenomen, zelfs in landelijke regio's, en schommelt rond de 25% in het hele land. In zijn acht maanden in functie heeft Castillo twee afzettingspogingen overleefd en een ongekend aantal kabinetsleden doorlopen.

De protesten worden steeds gewelddadiger en er zijn zeker vier doden gevallen, aldus de regering. Maandag hebben demonstranten tolhuisjes in brand gestoken en zijn ze slaags geraakt met de politie in de buurt van de zuidelijke stad Ica.

"Deze staking vindt niet alleen hier plaats, het is overal in Peru", zei een demonstrant in Ica, die weigerde geïdentificeerd te worden.

De onrust brak vorige week uit toen boeren en vrachtwagenchauffeurs enkele hoofdwegen naar Lima blokkeerden, wat leidde tot een plotselinge stijging van de voedselprijzen.

De regering reageerde dit weekend met een voorstel om af te zien van de meeste belastingen op brandstof in een poging de prijzen te verlagen, en tegelijkertijd het minimumloon met ongeveer 10% te verhogen tot 1.205 soles (US$ 332) per maand.

Peru heeft ook een noodverklaring afgegeven voor zijn landbouwsector vanwege de stijgende kunstmestprijzen als gevolg van westerse sancties tegen Rusland, een belangrijke exporteur van kalium, ammoniak, ureum en andere bodemvoedingsstoffen.

Net als veel andere landen kampte Peru al voor de oorlog met hoge inflatie. In maart bereikte de inflatie het hoogste punt in 26 jaar, grotendeels als gevolg van stijgende brandstof- en voedselprijzen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April