Twee doden bij krachtige aardbeving Japan
17 Mar 2022, 13:15
foto
Het epicentrum van de beving met een kracht van 7,4 bevond zich in hetzelfde gebied, waar in in 2011 een aardbeving leidde tot de kernramp in Fukushima.


Een krachtige aardbeving die het noordoosten van Japan trof, kostte minstens twee mensen het leven en 160 gewonden, maar veroorzaakte relatief weinig schade. Twee miljoen huizen hadden aanvankelijk geen stroom meer en een hogesnelheidstrein ontspoorde, maar geen van de passagiers raakte gewond.

Het Japanse Meteorologisch Agentschap heeft donderdagochtend een tsunami-waarschuwing opgeheven.

De aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter bevond zich in hetzelfde gebied als die de kernramp in Fukushima in 2011 veroorzaakte, maar deze keer werd deze niet beschadigd, zeiden functionarissen.

In sommige gebieden was de aardbeving te krachtig voor mensen om te staan, en gebouwen rammelden in de hoofdstad Tokio.

De aardbeving vond woensdag om 23:36 uur lokale tijd plaats, op een diepte van 57 kilometer, aldus de Japanse autoriteiten. Ze waarschuwden voor mogelijke naschokken in de prefecturen Fukushima, Miyagi en Yamagata.

Onmiddellijk na de beving gaf het Japanse meteorologische agentschap een advies uit voor tsunami-golven van één meter voor delen van de noordoostkust, maar het werd donderdagochtend ingetrokken nadat golven een derde van die hoogte de kust hadden bereikt.

Een aantal mensen in het noordoosten van Japan raakte gewond door vallende voorwerpen of bij het vallen. In de stad Soma, in de prefectuur Fukushima, berichtten lokale media dat een man van in de zestig was overleden. Een tweede dood werd gemeld in de prefectuur Miyagi.

Volgens sommige media zijn vier mensen omgekomen bij de aardbeving, maar regeringswoordvoerder Hirokazu Matsuno zei dat het aantal dodelijke slachtoffers dat rechtstreeks door de aardbeving is veroorzaakt, nog steeds wordt uitgezocht.

De elektriciteit voor meer dan 2,2 miljoen huizen werd tijdelijk afgesloten in 14 prefecturen, waaronder de regio Tokio, maar halverwege de ochtend was de stroom op de meeste plaatsen hersteld, zei de lokale elektriciteitsleverancier.

Er was een gelukkige ontsnapping voor degenen aan boord van een kogeltrein die ontspoord was door de aardbeving ten noorden van de stad Fukushima - gelukkig ging het niet snel en raakte niemand gewond. Passagiers en personeel zaten vier uur vast aan boord voordat ze konden ontsnappen.

De Japanse premier Fumio Kishida vertelde eerder aan verslaggevers dat de regering nog steeds bezig was de omvang van de schade te beoordelen, en de autoriteiten zeiden dat de hulpdiensten werden overspoeld door telefoontjes.

Gebouwen in Tokio schudden meer dan twee minuten. Verder naar het noorden in Fukushima was het schudden veel krachtiger. In Ishinomaki in de prefectuur Miyagi vertelde een stadsambtenaar aan persbureau AFP dat hij was gewekt door "extreem gewelddadig schudden".

"Ik hoorde de grond rommelen. In plaats van bang te zijn, herinnerde ik me meteen de aardbeving in Oost-Japan", zei hij, verwijzend naar de ramp van 2011.

De aardbeving van donderdag vond plaats bijna 60 km voor de kust van Fukushima, niet ver van het epicentrum van de krachtigste aardbeving in de geschiedenis van Japan, waarbij 18.000 mensen omkwamen toen deze 11 jaar geleden toesloeg. De aardbeving van 2011 veroorzaakte een tsunami en vernietigde de kerncentrale van Fukushima, wat leidde tot een grote ramp nadat straling uit de centrale was gelekt.

Nucleaire autoriteiten zeiden dat er geen afwijkingen waren ontdekt na de aardbeving van woensdagavond op de beschadigde locatie in Fukushima.
Advertenties