Somohardjo: Paspoortprinters met spoed express binnenhalen
06 Mar 2022, 12:41
foto


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zegt in gesprek met Starnieuws dat er al geld is vrijgemaakt door Financiën & Planning om de paspoortprinters te bestellen. Normaal duurt het vier tot zes weken om de printers in Suriname te krijgen. "Wij gaan er alles aan doen om de printers via spoed express hier te krijgen, waardoor er weer optimaal paspoorten uitgeprint kunnen worden", zegt de bewindsman.

Voorlopig wordt alleen aan spoedgevallen de voorkeur gegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Er zijn volgens CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie ruim 6.400 aanvragen. Met één paspoortprinter op de productieafdeling kan er maar een beperkt aantal paspoorten geproduceerd worden. Ondanks dit gegeven zetten de productiemedewerkers zich extra in zodat het maximum van 200 paspoorten per dag toch gehaald wordt. Vanwege deze situatie wordt er op de voornoemde afdeling tot 18:00 uur gewerkt.

“Voor de spoedaanvragen is er ook een proces. Er kan alleen bespoediging aangevraagd worden voor duidelijk aantoonbare gevallen zoals ziekte, overlijden, dienstreis en reizen vanwege sport- en studiedoeleinden”, zegt de directeur aan de Communicatiedienst Suriname. Ze deelt mee dat de huidige hoeveelheid aanvragen ongekend is in de geschiedenis van het CBB.

Minister Somohardjo merkt op dat explosieve aanvraag van paspoorten niet kon worden voorzien. "Ik waardeer de ambtenaren van de paspoort afdeling bijzonder dat ze onder deze stressende omstandigheden toch hun werk naar behoren doen om per dag 200 paspoorten te verwerken. Wij snappen de frustratie van de burgerij maar vragen wel om begrip omdat dit om een situatie gaat die we niet hadden voorzien", zegt de bewindsman.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April