Argentinië: Doorbraak schuld onderhandelingen IMF
29 Jan 2022, 08:37
foto
De Argentijnse minister van Economie Martin Guzman houdt een persconferentie over afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Argentinië heeft een principeakkoord bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een nieuwe stand-by-deal van US$ 44,5 miljard. Het is een belangrijke doorbraak in de gespannen besprekingen om leningen te herstructureren die het land niet kan terugbetalen.

Buenos Aires is al meer dan een jaar in gesprek met het IMF over een nieuw programma om de uitstaande schuld te herstellen van een mislukte leningovereenkomst van US$ 57 miljard uit 2018, de grootste ooit van het fonds. Het werd geconfronteerd met een betaling van US$ 700 miljoen die vrijdag moest worden betaald.

"We hadden een onbetaalde schuld, waardoor we geen heden en toekomst meer hadden. Nu hebben we een redelijke overeenkomst die ons in staat zal stellen te groeien en door groei aan onze verplichtingen te voldoen", zei president Alberto Fernandez in een toespraak tot de natie. Hij zei dat de overeenkomst de economische plannen of uitgaven van Argentinië niet zou beperken, wat een soort rode lijn was geweest voor een land dat uit een jarenlange recessie en de harde impact van de Covid-19-pandemie kwam.

Het IMF zei in een verklaring dat zijn personeel een "overeenkomst" met de regering had bereikt over het belangrijkste beleid dat de definitieve deal zou ondersteunen, inclusief het pad naar begrotingsconsolidatie, dat een belangrijk knelpunt in de besprekingen was geweest.

"Het IMF-personeel en de Argentijnse autoriteiten hebben overeenstemming bereikt over het belangrijkste beleid als onderdeel van hun lopende besprekingen over een door het IMF ondersteund programma", zei Luis Cubeddu, missiechef voor Argentinië, in een verklaring. "Het overeengekomen begrotingstraject zou de overheidsfinanciën geleidelijk en duurzaam verbeteren en de monetaire financiering verminderen."

De deal zou uitgavenverhogingen voor infrastructuur, wetenschap en technologie mogelijk maken, en zou gerichte sociale programma's beschermen, zei het IMF, terwijl energiesubsidies "op een progressieve manier" zouden worden verminderd.

De twee partijen zullen de komende weken blijven werken aan het bereiken van een overeenkomst op personeelsniveau, voegde het IMF eraan toe.

'Pas het begin'
Recente onzekerheid over een deal heeft de Argentijnse staatsobligaties gehavend, terwijl anti-IMF-retoriek is toegenomen in het graanproducerende land, waarbij sommige demonstranten de regering donderdag hebben opgeroepen om de terugbetalingen op te schorten.

De staatsobligaties van het land stegen vrijdagochtend gemiddeld 6%, terwijl aandelenindices en de vrij verhandelde peso op de zwarte markt, vrijdagochtend na het nieuws stegen.

"Het is verre van een perfecte deal, maar het betekent dat de huidige regering in staat zal zijn om economisch door te modderen en investeerders zich bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar kunnen richten op politieke veranderingen", zegt Ted Pincus van het in Zwitserland gevestigde fonds Mangart Capital. "Het IMF lijkt te hebben gecapituleerd voor politieke druk."

De Argentijnse minister van Economische Zaken, Martin Guzman, zei in een persconferentie dat het land volgens de deal zijn begrotingstekort tegen 2024 tot 0,9% zou willen terugdringen en geleidelijk de financiering van de centrale bank aan de schatkist zou beëindigen. "We hopen onze tekortdoelstellingen te bereiken met reële uitgaven die het economisch herstel niet tegenhouden en we hopen de belastinginning geleidelijk te kunnen versterken", zei Guzman.

Hij sloot een abrupte devaluatie van de wisselkoers uit en zei dat het land zou streven naar positieve reële rentetarieven en zou proberen de ongebreidelde inflatie terug te dringen. De inflatie die boven de 50% op jaarbasis ligt, is nadelig voor de besparingen en salarissen.

Argentinië en het IMF waren het oneens over de vraag hoe snel Argentinië zijn begrotingstekort moest terugdringen, waarbij het land aanvoerde dat het de uitgaven moest kunnen handhaven om het fragiele herstel van de economische groei in stand te houden.

Nikhil Sanghani, econoom Latijns-Amerika bij Capital Economics, zei dat de deal - na maanden van "hardball" -tactieken "op korte termijn enige verlichting zou brengen voor internationale obligatiehouders", hoewel er nog veel problemen bleven. "Dit is nog maar het begin van een lange reis om de macro-economische onevenwichtigheden in Argentinië te herstellen, en er kan de komende jaren nog veel mis gaan", zei hij in een notitie.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April