Colombia: Gewapende bende valt VN-konvooi aan
29 Jan 2022, 04:44
foto
Een VN-medewerker houdt een wapen vast dat is ingeleverd door voormalige FARC-rebellen na het vredesakkoord van 2016. (Foto: AP)


Een gewapende groepering heeft een konvooi van de Verenigde Naties (VN) in het zuidoosten van Colombia aangevallen. Daarbij zijn twee voertuigen verbrand, maar is geen enkele werknemer gewond geraakt.

Volgens de VN reisden de arbeiders met leden van het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) en de Noorse Vluchtelingenraad toen "ze werden benaderd door gewapende mannen die hen uit hun voertuig dwongen".

Terwijl "twee van de drie voertuigen in brand werden gestoken", kwamen de arbeiders die in het konvooi reisden "ongedeerd terug" naar hun kantoren, volgens de verklaring van de missie die toeziet op de naleving van een vredesakkoord uit 2016 tussen voormalige rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia ( FARC) en de Colombiaanse regering.

De missie zei dat het konvooi naar het platteland van Guayabero was gereisd om gemeenschappen te ontmoeten. Het werd tegengehouden door de gewapende groepering in de stad Puerto Nuevo, gelegen in een landelijk gebied van het departement Guaviare.

Presidentieel adviseur Emilio Archila vertelde later aan de lokale radio dat de "criminelen zich presenteerden als dissidenten" van de voormalige rebellen, onder leiding van Gentil Duarte, een van Colombia's meest gezochte mannen.

De VN-missie gaf geen details over enige door de groep beweerde banden, maar zei dat ze "de aanval van ons team resoluut afwijst" en elke poging van "illegale gewapende groepen" om de VN en humanitaire organisaties te intimideren, veroordeelde.

Ongeveer 13.000 FARC-rebellen zijn ontwapend sinds het vredesakkoord van 2016 met de Colombiaanse regering, dat een einde maakte aan vijf decennia van dodelijke gevechten. Ongeveer 5.000 leden verwierpen de deal echter en blijven vechten.

Volgens onderzoeksinstituut Indepaz zijn er nog ongeveer 90 gewapende groepen met zo'n 10.000 leden actief in Colombia, 's werelds grootste cocaïneproducerend land.

In november 2021 bezocht VN-secretaris-generaal Antonio Guterres Colombia ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van het FARC-vredesakkoord.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April