Olie glijdt af vanaf hoogste punt in zeven jaar
28 Jan 2022, 14:45
foto
De zon is te zien achter een pompaansluiting voor ruwe olie in het Perm-bekken in Loving County, Texas, VS. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn donderdag gedaald nadat ruwe Brent olie meer dan US$ 90 per vat, het hoogste punt in zeven jaar, had bereikt. De markt balanceerde tussen de bezorgdheid over een krap wereldwijd aanbod en de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve het monetaire beleid spoedig zal aanscherpen.

Benchmark Brent daalde met 15 dollarcent tot US$ 89,81 per vat, terwijl de Amerikaanse ruwe olie in een fluctuerende handel met 20 dollarcent daalde tot US$ 87,15 per vat, waarbij beide oliesoorten heen en weer schommelden tussen positief en negatief gebied.

De prijzen waren woensdag gestegen, waarbij Brent voor het eerst in zeven jaar boven US$ 90 per vat klom te midden van spanningen tussen Rusland en het Westen. Bedreigingen voor de Verenigde Arabische Emiraten door de Houthi-beweging in Jemen hadden de oliemarkt nog doen rillen.

Rusland, 's werelds op een na grootste olieproducent, en het Westen zijn het oneens met elkaar over Oekraïne. Die spanning heeft de angst aangewakkerd dat de energievoorziening naar Europa zou kunnen worden verstoord, hoewel de zorgen meer gericht zijn op de gasvoorziening dan op de ruwe olie.

Rusland zei donderdag dat het duidelijk was dat de Verenigde Staten niet bereid is om de belangrijkste veiligheidsproblemen van Moskou aan te pakken in hun impasse over Oekraïne, maar hield de deur open voor dialoog.

"De markt is zeer grillig in de krantenkoppen over de situatie tussen Rusland en Oekraïne", zegt Phil Flynn, senior analist bij Price Futures Group. "Er is onzekerheid over wat er gaat gebeuren."

Gewogen op de prijzen zei de Amerikaanse Federal Reserve woensdag dat het waarschijnlijk de rente in maart zou verhogen en van plan was om die maand de aankoop van obligaties te beëindigen om de inflatie te temmen.

De Amerikaanse dollar klom na de aankondiging, waardoor olie duurder werd voor kopers die andere valuta's gebruiken. Donderdag klom de dollarindex naar het hoogste punt sinds juli 2021.

"Een meer uitgesproken prijsdaling wordt voorkomen door de crisis in Oekraïne, omdat er nog steeds zorgen zijn dat de Russische olie- en gasleveringen zouden kunnen worden belemmerd in het geval van een militaire escalatie", zei Commerzbank na de prijsdip van de ochtend.

De markt begint zijn aandacht te richten op een bijeenkomst op 2 februari van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) en bondgenoten onder leiding van Rusland, een groep die bekend staat als OPEC+.

OPEC+ zal waarschijnlijk vasthouden aan een geplande verhoging van haar olieproductiedoelstelling voor maart, vertelden verschillende bronnen in de groep aan Reuters. Het heeft zijn productiedoelstelling sinds augustus elke maand verhoogd met 400.000 vaten per dag terwijl het de recordproductieverlagingen van 2020 afwikkelt.

De groep heeft echter te maken gehad met capaciteitsbeperkingen waardoor sommige leden niet op hun quota konden produceren.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April