Samen overlevingskansen vergroten van onze baby's
28 Jan 2022, 16:47
foto
De perfusorpompen geschonken door All Ladies League Suriname aan de Vereniging van Kinderartsen in Suriname.


(Aangeboden)

Reeds geruime tijd verschijnen er berichten in de media vanuit de Vereniging van Kinderartsen in Suriname (VKS) met de noodkreet, dat er een behoefte is aan apparatuur, medische verbruiksartikelen en andere essentiële medicatie om de continuïteit van de neonatale zorg (zorg voor het pasgeboren kind) kwalitatief te garanderen in Suriname. Ja weer eens een afdeling, maar wat kan een gewone burger hieraan doen?

En toch bleef de gedachte knagen aan Chapter Chair Ashna Chan-Jessurun van  de ALL Ladies League Suriname, dat er wel pasgeboren baby’s in Suriname zijn, die stierven in hun moeders armen simpelweg, omdat de essentiële middelen ontbraken in de kinderzorg. Zelf is zij moeder van twee en o.a. onderneemt zij samen met haar echtgenoot in Para, zit met een vol dagschema en heeft nauwelijks extra ruimte voor nog een activiteit. Toch besloot zij om haar zorg te delen met enkele andere vrouwen van ALL Ladies League Suriname met het geloof dat het samen wel moet lukken.

Een aanvang werd gemaakt om contact te leggen met de VKS om meer informatie in te winnen en zo kon een lijst van nodige apparatuur ingezien worden. Het was geen korte lijst en ook geen klein bedrag, maar het bleek, dat de aangeboden logistieke en administratieve ondersteuning voor het identificeren van financierders, het bestellen, de follow-up tot aan het doen leveren van de goederen zeer welkom was. En zo is met de gedachte dat elk miljoen begint met 1 dollar de reis gestart met nog 4 chairs van ALL Suriname 2020/2021. Met de hulp van kinderartsen drs. Safir Liesdek en dr. Kevin van ’t Kruys, zijn er prioriteiten gesteld aan de lijst en met financiële ondersteuning van VSH Community Fund zijn toen 5 perfusorpompen aangeschaft. De perfusorpompen zijn begin deze week, 24 januari 2022, overhandigd en zullen ingezet worden op de Intensive Care Unit van de Neonatale afdeling van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Hier komen de pasgeboren baby's terecht, die kritieke behandeling nodig hebben binnen de eerste 28 dagen na hun geboorte.

Met deze pompen, die digitaal redelijk nauwkeurig ingesteld kunnen worden, krijgen de baby's de juiste hoeveelheden aan medicatie binnen. Soms kan het zo zijn dat slechts 1 pomp nodig is voor de behandeling van een baby en een ander keer kan het zijn dat 1 baby gebruik maakt van alle 5 pompen. De pompen, die een waarde hebben van 5.925 euro zijn ingekocht en afgeleverd in ongeveer 2.5 maanden tijd. Ook blijkt dat ze wel 5+ jaar mee kunnen gaan en dat de onderhoud in Suriname zelf kan plaatsvinden. Met deze geste is alvast voor een klein deel in de behoefte voorzien, om onze baby's in Suriname een groter overlevingskans te geven.

We schrijven dit stuk om ook anderen in de samenleving aan te moedigen om, gebundeld, ook al in kleine groepen, initiatieven te nemen om iets te doen voor deze afdeling, hoe klein dan ook.

‘’Sta op, zoek advies en steun van gelijkgestemden en ga ervoor. Wacht aub niet op anderen, maar begin zelf vandaag! Because every mile begins with one step." – met deze boodschap van de initiatiefneemster willen wij afsluiten door ook aan te geven dat meer hulp nodig is. Misschien moeten wij samen met u als vrijwillige ‘vrienden van de kinderzorg’ in Suriname gestructureerd wat meer doen. Indien u interesse heeft kunt u contact met ons maken via onze Facebook page.

Met dank aan VSH Community Fund!
A. Mahepal
Advertenties