Aanlevering lege pesticideflessen stijgt met 40%
20 Aug 2011, 11:30
foto
Nog altijd worden lege pesticideflessen achteloos overal gegooid.


Suriname importeert jaarlijks enorme hoeveelheden aan pesticiden en herbiciden. Ondanks alle voorlichting over de gevaren voor mens en milieu, blijft de import alleen maar toenemen. Alies van Sauers-Muller, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) durft geen cijfers te noemen. “Het gebruik is behoorlijk hoog en ik ben zwaar ongerust.”
Toch lijkt er in de verte een lichtpuntje te zijn. Na een voorbereiding van langer dan een jaar, begint het project voor het inzamelen van de lege pesticideflessen eindelijk te lopen. “De afgelopen maand hadden we een aanwas van 40 procent,” zegt Anwar Alibux, voorzitter van Stichting Samarja die samen met LVV de lege pesticideflessen gestructureerd uit het milieu haalt. In de districten Nickerie, Saramacca en Wanica zijn er tot nog toe zeven verzamelpunten waar een ieder, maar in het bijzonder landbouwers, hun lege pesticideflessen kunnen inleveren. “Het bewustzijn , zeker bij de hoofdverantwoordelijken -de landbouwers-, neemt toe,” zegt Alibux aan Starnieuws. Voorwaarde is wel dat de landbouwers hun pesticideflessen drie keer goed naspoelen. Het spoelwater kunnen ze toevoegen aan de tank met spuitvloeistof.

De grootverbruikers zijn de bananen- en rijstsector. Waren er eind juli nog 5 verzamelpunten, drie weken later zijn er twee bijgekomen. “Staatsolie heeft ook belangstelling vanwege hun contractors en hun milieubeleid,” zegt Van Sauers-Muller, waarmee ze de respons uit de samenleving aangeeft. Ze zoekt naar geschikte inzamelingslokaties in alle districten, “want overal zijn er landbouwers, ook in het binnenland.”
In het huis-tuingebruik komt er ook behoorlijk wat pesticide aan te pas. De bestrijdingsmiddelendeskundige raadt het gebruik van deze chemische middelen af. “Maai uw berm, in plaats van te spuiten of verhard uw berm,” reikt ze het alternatief aan.

De lege pesticideflessen worden door Stichting Samarja getransporteerd naar het bedrijf InterCare Recycling. Daar worden ze opgeslagen op een betonnen vloer en uit weer en wind gehouden. Er is 24 tot 25 ton nodig om een container te vullen. De afnemer in het buitenland verwerkt het materiaal dan tot eindproducten zoals kruiwagens en pvc-buizen. Er worden geen voorwerpen gemaakt voor menselijke consumptie, dus geen keukengerei en kinderspeelgoed, “omdat pesticideflessen chemisch afval blijven, ook na het recyclen,” zegt stichtingsvoorzitter Alibux.

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April