Nieuw Zuid-Amerikaans energieverbond keerpunt voor oliemarkten
21 Jan 2022, 04:48
foto


De populairste olielanden in Zuid-Amerika - Guyana, Suriname en Brazilië - zullen later deze week discussiëren over het opzetten van een nieuwe energiealliantie en het bouwen van infrastructuur in de landen om hun groeiende olie- en gasbronnen te delen. De staatshoofden van Brazilië, Guyana en Suriname zullen vrijdag, vandaag, gezamenlijke infrastructuur- en energieprojecten bespreken die de economieën van de landen zouden stimuleren en het transport, de export en import van olieapparatuur zouden helpen.

Voorafgaand aan de drielandentop heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdag een bezoek gebracht aan Suriname en zou hij vandaag afreizen naar Guyana. Dat bezoek is nu afgezegd, wegens het overlijden van de moeder van het Braziliaanse staatshoofd.

De aanleg van wegen, bruggen en een diepwaterhaven in Guyana zal onder meer aan bod komen.

Het bezoek is Bolsonaro's eerste officiële reis naar Guyana en Suriname, en een erkenning van de gedeelde olie- en gasbonanza van de drie landen.

Onder de gespreksonderwerpen: een weg van 1500 kilometer van de noordelijke deelstaat Roraima in Brazilië naar een potentiële diepwaterhaven in Guyana; en een 1,2 kilometer lange brug over de rivier die Guyana en Suriname scheidt.

Elektrische transmissie en glasvezelcommunicatieverbindingen worden ook beschouwd als onderdeel van een energiecorridor tussen de naties.

Met de voorgestelde interconnectie zou zo'n 800 miljoen dollar aan projecten gemoeid zijn. De eerste deelprojecten zouden in 2020 van start gaan en liepen gedeeltelijk vertraging op door de pandemie van het coronavirus. Volgens de Braziliaanse Vereniging voor Infrastructuur en Industrie zullen de projecten naar verwachting worden gefinancierd met particuliere investeringen via concessies van de overheid.

De 200 miljoen dollar kostende haven waar Guyana investeerders voor zoekt, zou een belangrijk project kunnen worden om de drie landen samen te brengen. Het zou de invoer en uitvoer van zwaar materieel uit de olie-industrie, graan en containerschepen kunnen verwerken.

"De diepwaterhaven is een belangrijk onderdeel van onze transformatieagenda en we willen dat Brazilië daar deel van uitmaakt", zei de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, Robert Persaud, eerder deze week tegen Reuters. "Guyana biedt de kortste en snelste toegang tot de Atlantische Oceaan voor belangrijke delen van Noord-Brazilië", voegde hij eraan toe.

De drie staatshoofden zullen naar verwachting ook het Arco Norte-project bespreken - een elektriciteitsverbinding van 3.000 MW om Guyana, Frans-Guyana, Suriname en Brazilië met elkaar te verbinden.

Brazilië is lange tijd een grote olieproducent in Zuid-Amerika geweest, terwijl Guyana en Suriname kort geleden de volgende hotspots voor de kust van het continent zijn geworden.

Een van de armste landen van Zuid-Amerika, Guyana, werd in 2015 een belangrijke houder van olie- en gasreserves, toen ExxonMobil olie in zijn wateren aantrof in wat een blok bleek te zijn met hulpbronnen die geschat werden op 10 miljard vaten olie-equivalent. Nu wil Guyana profiteren van de grote olie- en gasvondsten van het afgelopen half decennium om een ​​economie op te bouwen die wordt aangedreven door zijn eigen energiebronnen.

Ook Suriname hoopt het succes van Guyana te evenaren. Volgens de U.S. Geological Survey zou het Guyana-Suriname Basin tot 32,6 miljard vaten onontdekte oliebronnen kunnen bevatten, wat het enorme koolwaterstofpotentieel onderstreept dat de landen delen.
Advertenties