Colombia: Ex-Farc-gijzelaar Betancourt in presidentiële race
19 Jan 2022, 15:20
foto
Ingrid Betancourt is hier in Bogota te zien in september 2021. (Foto: AFP)


Ingrid Betancourt, die twintig jaar geleden werd ontvoerd terwijl ze campagne voerde voor het presidentschap van Colombia, heeft dinsdag aangekondigd dat ze opnieuw zal deelnemen aan de presidentiële race. Ze werd meer dan zes jaar gevangen gehouden door Farc-rebellen in de jungle.

De Frans-Colombiaanse leider van de Oxygen Green Party vertelde verslaggevers in Bogota dat ze zou strijden om de kandidaat te worden om centristische partijen in de race te vertegenwoordigen. Als ze de nominatie wint, zal ze op 29 mei deelnemen aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

"Ik zal vanaf dit moment onvermoeibaar werken... om uw president te zijn," zei ze. De 60-jarige Betancourt werd in 2002 gevangengenomen door de Farc-guerrillagroep terwijl ze campagne voerde voor het presidentschap. Ze werd zes en een half jaar later, in 2008, tijdens een militaire operatie gered.  Nadat ze probeerde te ontsnappen, is ze
voor een groot deel van haar gevangenschap geketend.

De Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (Farc) is ontwapend en ontbonden in het kader van een vredespact uit 2016 dat een einde maakte aan de decennialange interne oorlog in Colombia. De rebellengroep heeft zich sindsdien omgevormd tot een politieke minderheidspartij.

"Ik ben hier vandaag om af te maken wat ik met velen van jullie in 2002 ben begonnen", zei Betancourt, die sinds haar bevrijding voornamelijk in het buitenland heeft gewoond. Ze voegde eraan toe dat ze ervan overtuigd was dat "Colombia klaar is om van koers te veranderen."

Betancourt presenteerde zichzelf als een centristisch alternatief voor rechts aan de macht. Links onder leiding van voormalig M-19-guerrilla en voormalig burgemeester van Bogota, Gustavo Petro, is een favoriet in de peilingen.

"Al decennia hebben we alleen maar slechte opties: extreemrechts, extreemlinks", zei ze. "Het moment is gekomen om een ​​centristische optie te hebben."

Ze noemde als doelstellingen milieubescherming en bestrijding van onveiligheid in een land met veel geweld, en zei te geloven "in een wereld met de visie van een vrouw".

Betancourt keerde terug naar het openbare leven ter ondersteuning van het vredesproces en confronteerde haar ontvoerders afgelopen juni voor het eerst sinds haar beproeving in een ontmoeting tussen slachtoffers en daders die was georganiseerd door de Colombiaanse Waarheidscommissie. Colombia heeft de Special Jurisdiction for Peace (JEP) opgericht, een tribunaal dat de ergste wreedheden berecht die tijdens het conflict zijn begaan.

Sinds 2017 heeft het voormalige Farc-commandanten beschuldigd van de ontvoering van minstens 21.000 mensen en het rekruteren van 18.000 minderjarigen.

De JEP hoopt dit jaar zijn eerste uitspraken te doen. Het heeft de bevoegdheid om alternatieven voor gevangenisstraf te bieden aan mensen die hun misdaden bekennen en herstelbetalingen doen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April