Bond en zaalartsen AZP willen in maart nieuwe loonreeks
19 Jan 2022, 07:26
foto


De bond bij het Academische Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ) en de zaalartsen willen per 1 maart het salaris volgens de nieuwe loonreeks ontvangen. Sinds 2018 wordt over een nieuwe loonreeks onderhandeld met de directie, maar er is nog geen volwaardige overeenstemming bereikt. Ook de minister van Volksgezondheid moet zijn goedkeuring geven hierover.

"Als we kijken naar wat er voor arbeid wordt betaald in het Caribisch gebied alsook Europa loopt Suriname ver achter. De huidige ‘braindrain’, waarbij honderden het ziekenhuis reeds verlaten hebben, is voor een groot deel hieraan te wijten. Dit probleem zal niet te minimaliseren zijn als een looncorrectie lang uitblijft", stellen de ABPLAZ en de zaalartsen in een persbericht. Beide groepen hopen dat op korte termijn overeenstemming wordt bereikt, anders zullen zij weer noodgedwongen acties moeten ondernemen waarbij de zorg niet optimaal gegarandeerd is.

Bij de uitvoering van FISO in de jaren 2009 en 2010 was het salaris nog toereikend, het personeel kon het hoofd ten minste boven water houden. Met de koersontwikkelingen en de inflatie is het duidelijk dat het salaris niet in waarde is meegegaan, stellen de bond en de zaalartsen. Een medewerker welke in 2010 een bezoldiging van gemiddeld SRD 900 verdiende, had toen een waarde van $30. Uitgaande daarvan zou deze medewerker nu gemiddeld SRD 6.600 moeten verdienen, maar in realiteit ligt dat ver eronder. Prijzen van goederen en diensten worden markt conform gemaakt maar het salaris blijft achter. De ABPLAZ en zaalartsen benadrukken dat de huidige loonachterstand die deze essentiële werkers hebben opgelopen de afgelopen jaren nimmer mag plaatsvinden in de toekomst. Een waardevast salaris zou hierin een oplossing kunnen brengen.

Ook de secundaire voorzieningen moeten worden bekeken, in het bijzonder de problematiek rondom het Staatsziekenfonds (SZF.) Medewerkers moeten veel betalen voor medicatie, verbruiks- en gebruiksartikelen terwijl zij zelf zorgmedewerkers zijn. Er wordt keihard betaald voor SZF dus moet het personeel ook beschikken over een goed voorzieningenpakket.

Behalve de SZF-problematiek heeft de ABPLAZ  nog andere punten op het bord van de minister liggen. In 2021 heeft de minister van Volksgezondheid harde toezeggingen gedaan waarvan vier nog een oplossing behoeven. De ABPLAZ heeft hierover een rappel schrijven gestuurd naar de minister. Beide groepen hebben verder specifieke zorgpunten die kenbaar zijn gemaakt aan de directie en de minister van Volksgezondheid.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April