EU-parlement kiest jongste president ooit
19 Jan 2022, 09:24
foto
Nieuw gekozen voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, houdt een toespraak tijdens een plenaire sessie in Straatsburg, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Roberta Metsola is verkozen tot de jongste voorzitter van het Europees Parlement ooit en de eerste vrouw in de rol sinds 20 jaar. Metsola (43) staat bekend als anti-abortus activist, maar heeft zichzelf gekenmerkt als pro-LHBT-rechten. De Maltese staatsburger neemt de rol over van David Sassoli (65) die vorige week overleed na een ernstige ziekte.

Ze is een van de drie vrouwen in de EU-topfuncties, samen met de hoofden van de Europese Commissie en de Centrale Bank. Maar toen ze dinsdag vragen van journalisten kreeg, werd ze meer dan eens gevraagd naar haar visie op reproductieve rechten van vrouwen. Ze is bekritiseerd vanwege haar stemgedrag over de kwestie. In 2015 voegde ze zich bij andere Maltese Europarlementsleden door te zeggen dat ze "categorisch tegen abortus waren".

Malta, een overwegend katholiek land, is de enige EU-lidstaat met een volledig verbod op abortus. Metsola heeft er echter op aangedrongen dat ze de mening van het Europees Parlement over seksuele en reproductieve gezondheid zal vertegenwoordigen, in plaats van die van haarzelf. Het parlement heeft, zo zei ze, "herhaaldelijk opgeroepen om deze rechten beter te beschermen".

"Mijn positie is die van het Europees Parlement."

Ze is lid van de centrumrechtse Europese Volkspartij en is advocaat. Ze maakt al lange tijd deel uit van de Brusselse zeepbel, hoewel ze zich in haar toespraak tot de EP-leden er bij de EU op aandrong "erdoorheen te barsten".

Haar eerdere banen waren onder meer het optreden als juridisch adviseur van de Britse politicus Barones Ashton, die toen de topdiplomaat van de EU was. Maar het zijn haar Maltese roots die direct na haar verkiezing door Europarlementariërs interessanter waren.

Malta heeft iets meer dan 500.000 inwoners en is de kleinste lidstaat van de EU. "We hebben nog nooit zoveel Maltezen in de kamer gehad!" riep ze verheugd uit terwijl ze het aantal landgenoten en vrouwen in het persdossier van Straatsburg noteerde.

De warmte werd beantwoord: "Gefeliciteerd", zei een journalist. "Als Maltees zijn we er erg trots op dat je bent gekozen voor zo'n prestigieuze functie."

Malta heeft historische banden met het Verenigd Koninkrijk en verzekerde zich in 1964 van de onafhankelijkheid.
Advertenties