Indonesië krijgt groen licht om hoofdstad te verplaatsen
19 Jan 2022, 03:31
foto

Helikopters van de Indonesische luchtmacht vliegen met een grote vlag boven hoge gebouwen tijdens de 76e Onafhankelijkheidsdagviering van het land in Jakarta, Indonesië op 17 augustus 2021. (Archieffoto: Reuters)


Het parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd om de Indonesische hoofdstad te verplaatsen van Jakarta naar een plek diep in de jungle van Kalimantan op het eiland Borneo. Het is de belangrijkste vooruitgang van een idee waar de leiders van het land al jaren mee spelen.

De nieuwe staatswet voor de hoofdstad die een wettelijk kader biedt voor het ambitieuze megaproject van 32 miljard dollar van president Joko Widodo, bepaalt hoe de ontwikkeling van de hoofdstad zal worden gefinancierd en bestuurd. "De nieuwe hoofdstad heeft een centrale functie en is een symbool van de identiteit van de natie, evenals een nieuw economisch zwaartepunt", zei minister van Planning, Suharso Monoarfa, tegen het parlement nadat het wetsvoorstel tot wet was aangenomen.

De eerste verplaatsing zal starten tussen 2022 en 2024, waarbij wegen en havens prioriteit krijgen om toegang mogelijk te maken. Sommige projecten zullen daarbij opereren als publiek-private partnerschappen, zegt het ministerie van Financiën.

Plannen om de regering weg te halen uit Jakarta, een megastad van 10 miljoen mensen die lijdt aan chronische congestie, overstromingen en luchtvervuiling, zijn door meerdere presidenten naar voren gebracht, maar geen enkele is zo ver gekomen. Jokowi, zoals de president bekend staat, kondigde zijn plan voor het eerst aan in 2019, maar de voortgang werd vertraagd door Covid-19.

De nieuwe stad heeft een door hem gekozen naam - Nusantara, een Javaanse term voor de Indonesische archipel. Er is echter nog geen tijdschema vastgesteld voor de voltooiing van het project, en Jakarta blijft de hoofdstad totdat een presidentieel besluit is uitgevaardigd om de verandering te formaliseren.

Nusantara zou in de voetsporen treden van nieuwe hoofdsteden in andere landen, met name Brazilië en Myanmar. Het zal de toeleveringsketens versterken en Indonesië "in een meer strategische positie plaatsen in de wereldhandelsroutes, investeringsstromen en technologische innovatie", aldus de regering in een verklaring.

De grootste economie van Zuidoost-Azië heeft de nieuwe hoofdstad voor ogen als een koolstofarme "superhub" die de farmaceutische, gezondheids- en technologiesectoren zal ondersteunen en duurzame groei buiten het Java-eiland zal bevorderen. Maar critici zeggen dat de wet erdoor is gejaagd met beperkte openbare raadpleging en milieubeoordelingen.

Nusantara zal worden geleid door een hoofdautoriteit wiens positie gelijk is aan die van een minister, zei vicevoorzitter van de speciale commissie van het wetsvoorstel, Saan Mustofa, maandag. Een van degenen die in aanmerking komen voor de functie is de voormalige gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, beter bekend als Ahok.
Advertenties