Aanzienlijke schade vulkaanuitbarsting Tonga
16 Jan 2022, 17:04
foto
De uitbarsting van een onderwatervulkaan bij Tonga, die een tsunami-waarschuwing veroorzaakte voor verschillende eilandstaten in de Stille Zuidzee, is te zien op een afbeelding van de NOAA GOES-West-satelliet. (Foto via Reuters)


De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zegt dat de hoofdstad van Tonga, Nuku'alofa, "aanzienlijke" schade heeft opgelopen door een krachtige vulkaanuitbarsting die een tsunami veroorzaakte. Tot nu toe zijn er echter geen meldingen van gewonden of doden.

Arderns opmerkingen op zondag kwamen toen landen in de Stille Oceaan en humanitaire groepen moeite hadden om communicatie met Tonga tot stand te brengen, een dag nadat de ramp de telefoon- en internetverbindingen had verbroken, waardoor de 105.000 inwoners vrijwel onbereikbaar waren. Ardern zei dat haar regering nu contact heeft opgenomen met de Nieuw-Zeelandse ambassade in Nuku'alofa.

"De tsunami heeft een aanzienlijke impact gehad op de waterkant aan de noordkant van Nuku'alofa met boten en grote rotsblokken die aangespoeld zijn", vertelde ze aan verslaggevers. "Nuku'alofa is bedekt met een dikke laag vulkanisch stof, maar verder zijn de omstandigheden kalm en stabiel."

Ze zei dat er tot nu toe geen officiële meldingen zijn van gewonden of doden in Tonga, hoewel de communicatie "beperkt" was en er geen contact is gelegd met kustgebieden buiten de hoofdstad. Ze voegde eraan toe dat Nieuw-Zeeland geen militaire bewakingsvlucht boven Tonga kon sturen omdat de aswolk 19.000 meter hoog was, maar ze hoopte de vlucht op maandag te sturen, gevolgd door bevoorradingsvliegtuigen en marineschepen.

De Nieuw-Zeelandse Defence Force zei in een tweet dat het klaar was om een ​​verkenningsvliegtuig te sturen "zodra de atmosferische omstandigheden het toelaten".

De vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai is de afgelopen decennia regelmatig uitgebarsten, maar de uitbarsting van zaterdag was zo luid dat bewoners in delen van Fiji, 800 km verderop, en in Nieuw-Zeeland op 2.300 km afstand, zeiden dat ze het hoorden.

Satellietbeelden legden de vulkaanuitbarsting vast toen de explosie rookpluimen de lucht in stuurde en ongeveer 20 kilometer boven zeeniveau.

De lucht boven Tonga werd verduisterd door de as.

Een golf van 1,2 meter hoog sloeg aan in de Tongaanse hoofdstad, waarbij de lokale bevolking meldde dat ze naar hoger gelegen gebieden waren gevlucht en ondergelopen huizen achterlieten, sommige met structurele schade. Ze melden ook dat kleine stenen en as uit de lucht vielen.

Tonga's koning Tupou VI zou zijn geëvacueerd uit het Koninklijk Paleis in Nuku'alofa en door een politiekonvooi naar een villa ver weg van de kust zijn gebracht.

Het Pacific Office van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) in Suva, Fiji, zei dat het de situatie in de gaten hield en geen updates had over schade of slachtoffers.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, schreef op Twitter dat hij "diep bezorgd was over de bevolking van Tonga terwijl ze herstellen van de nasleep van een vulkaanuitbarsting en tsunami. De Verenigde Staten staat ​​klaar om onze buren in de Stille Oceaan te ondersteunen.”

De US Geological Survey registreerde de uitbarstingen van zaterdag als equivalent aan een aardbeving met een kracht van 5,8 op nul diepte.

De uitbarstingen veroorzaakten tsunami-waarschuwingen in de Stille Oceaan, waaronder in Samoa, Australië, Japan, Hawaï, Chili en de Amerikaanse kust van de Stille Oceaan.

De Japanse omroep NHK meldde dat golven van meer dan een meter de kustgebieden raakten en zei dat de autoriteiten ongeveer 230.000 mensen in acht prefecturen adviseerden om te evacueren.

In Chili werden golven van 1,74 meter gemeten in de kustplaats Chanaral, terwijl kleinere golven werden gezien langs de Pacifische kust van Alaska tot Mexico.

Zondagmorgen zei het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaï dat de dreiging van de uitbarsting was geweken.

De Nieuw-Zeelandse wetenschapper Marco Brenna, een hoofddocent aan de Otago University's School of Geology, beschreef het effect van de uitbarsting als "relatief mild", maar zei dat een andere uitbarsting met een grotere klap niet kon worden uitgesloten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April