NDP fractie: Selectief geheugenverlies
16 Jan 2022, 02:47
foto


Met grote verbazing heeft de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) in De Nationale Assemblée, kennis genomen van een mediabericht gelanceerd door de publiciteitsdienst van een zogenaamde buiten parlementaire politieke partij, als zou de oppositie geen poging hebben gewaagd om de regering te interpelleren inzake de dubieuze HPSG deal. Het buiten parlementaire is duidelijk evident en heeft zelfs veel weg van buiten werkelijkheid.
De NDP fractie brengt in herinnering dat zij reeds in een vroeg stadium en wel op 23 maart 2021, maar liefst drie dagen na de ondertekening van de overeenkomst met HPSG Suriname N.V., samen met oppositie partner BEP, in een schrijven aan de voorzitter van DNA heeft gevraagd, een openbare vergadering uit te schrijven om tekst en uitleg te krijgen van de regering met betrekking tot deze dubieuze overeenkomst.

Conform artikel 29 en artikel 85 van het Reglement van Orde voor DNA heeft elk lid het recht een openbare vergadering aan te vragen, die ondersteund wordt door minstens 4 andere leden. Echter is het uitschrijven van de vergadering nog steeds het prerogatief van de voorzitter van De Nationale Assemblée. De NDP fractie pleit op dit stuk en vele andere aspecten voor een integrale herziening van het Reglement van Orde voor DNA, op basis van de huidige en nieuwe politiek bestuurlijke inzichten.

Nadat de fractieleider van de NDP in diverse vergaderingen onafgebroken heeft gevraagd naar de status van de HPSG overeenkomst en alle andere relevante documenten, heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen deze pas op 14 oktober 2021, ruim een half jaar later, ter beschikking gesteld van het parlement. Het is de NDP fractie geweest die steeds het vuur aan de schenen van de regering heeft gelegd om de overeenkomst en andere documenten vrij te geven.

Daarnaast heeft de NDP fractie samen met de BEP fractie, na het bestuderen van de overeenkomst, op 3 december 2021 een rappel schrijven gericht aan Assembleevoorzitter Bee, om de eerder aangevraagde vergadering van 23 maart 2021 uit te schrijven, gezien de deadline van de HPSG deal op 31 december 2021 naderde.
Het wederom uitblijven van de aangevraagde vergadering heeft de NDP fractie ertoe genoopt om de waarnemend procureur-generaal aan te schrijven. Zulks heeft zij gedaan op 29 december 2021, nadat bij bestudering van de overeenkomst en uit analyses is komen vast te staan dat onder meer de Elektriciteitswetten van 2016, de comptabiliteitswet en de Anti-corruptiewet 2017 zijn overtreden, hetgeen ondertussen door de minister van BIBIS zelf is bevestigd in zijn interview met Danwatch. Wij hopen gauw een antwoord op ons schrijven te krijgen van de waarnemend procureur-generaal.

De NDP fractie hoopt middels deze uiteenzetting een bijdrage te hebben geleverd aan de behandeling van 'politiek selectieve geheugenverlies' waarmee de zogenaamde buitenparlementaire partij kennelijk te kampen heeft. In tegenstelling tot de coalitie partijen die kennelijk nog steeds in hoera stemming zijn met deze dubieuze overeenkomst, gelijkend het New Surfin NV debacle, hebben de oppositie partijen NDP en BEP steeds aangedrongen op transparantie en duidelijkheid bij de regering. Wij kijken reikhalzend uit naar de openbare vergadering waarmee we willen voorkomen dat Suriname en het Surinaams volk voor 25 jaren opgescheept zal zitten met onredelijke stroomtarieven en een ‘moordende aflossing’ van USD100 miljoen per jaar aan enkele 'friends en family'.
Tot slot roept de NDP fractie elke rechtgeaarde Surinamer en organisatie op om waakzaam te blijven en met argusogen elke 'dubieuze constructie' van deze regering kritisch te volgen.

NDP fractie in DNA 

U kunt het rappelschrijven van de NDP en BEP fractie hier downloaden
pdf-icon.gif Rappelschrijven_aanvraag_openbare_vergadering_overeenkomst_HPSG_overeenkomst_Havenbeheer.pdf                
Advertenties