Rusland dreigt met troepeninzet in Latijns-Amerika
15 Jan 2022, 02:46
foto
De spanningen tussen Moskou en Washington zijn nu hoger dan op enig ander punt sinds het einde van de Koude Oorlog. (Foto: AP)


Een Russische topfunctionaris heeft geweigerd militaire uitzendingen naar Cuba en Venezuela uit te sluiten als de spanningen met het Westen over Oekraïne blijven escaleren. Viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, zei donderdag dat hij de mogelijkheid dat Rusland militaire middelen naar Latijns-Amerika zou sturen, "noch kan bevestigen noch uitsluiten" als de Verenigde Staten en hun bondgenoten hun militaire activiteiten voor de deur van Rusland niet inperken.

"Het hangt allemaal af van de actie van onze Amerikaanse tegenhangers", zei Ryabkov in een interview met het Russische televisienetwerk RTVI, daarbij verwijzend naar de waarschuwing van de Russische president Vladimir Putin dat Moskou niet-gespecificeerde "militair-technische maatregelen" zou kunnen nemen als de westerse mogendheden geen gehoor geven aan zijn eisen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan verwierp de verklaringen over een mogelijke Russische inzet in Cuba en Venezuela als "blunder in het publieke commentaar". Hij vertelde verslaggevers in Washington dat "als Rusland in die richting zou gaan, we het resoluut zouden aanpakken".

Kort na zijn eerste verkiezing in 2000 sloot Putin een door de Sovjet-Unie gebouwde militaire bewakingsfaciliteit in Cuba, omdat hij de banden met Washington probeerde te verbeteren. Maar Moskou heeft de afgelopen jaren de contacten met Cuba geïntensiveerd en in december 2018 stuurde Rusland kortstondig een paar van zijn nucleair capabele Tu-160-bommenwerpers naar Venezuela als steunbetuiging aan president Nicolas Maduro.

Vergelijking Cubaanse rakettencrisis
De ruzie van donderdag kwam, nadat een week van door het Westen geleide diplomatie gericht op het verminderen van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, ten einde liep zonder een doorbraak.

Gesprekken tussen de VS en Rusland in Genève op maandag en een verwante NAVO-Rusland-bijeenkomst in Brussel op woensdag, vonden plaats als reactie op een aanzienlijke Russische troepenopbouw in de buurt van Oekraïne, waarvan het Westen vreest dat dit een opmars zou kunnen zijn voor een invasie.

Rusland, dat in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde, heeft ontkend plannen te hebben voor een nieuwe inval in zijn buurland. In plaats daarvan heeft het Kremlin de NAVO ervan beschuldigd zijn grondgebied te bedreigen en heeft het geëist dat de militaire alliantie Oekraïne of andere ex-Sovjetlanden nooit als nieuwe leden omarmt.

Washington en zijn bondgenoten verwierpen de eis deze week resoluut als een punt waarop ze niet zouden terugdeinzen, maar de NAVO en de Russische onderhandelaars kwamen overeen de deur open te laten voor verdere besprekingen over wapenbeheersing en andere kwesties die bedoeld zijn om het potentieel voor vijandelijkheden te verminderen.

Ryabkov vergeleek vorige maand de huidige spanningen over Oekraïne met de Cubacrisis van 1962 – toen de Sovjet-Unie raketten op Cuba zette en de VS een zeeblokkade rond het eiland oplegden. Die crisis eindigde nadat de toenmalige Amerikaanse president John F Kennedy en Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov ermee instemden dat Moskou zijn raketten zou terugtrekken in ruil voor de belofte van Washington om Cuba niet binnen te vallen en de verwijdering van Amerikaanse raketten uit Turkije.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April