Column: Lesje nodig voor machtsdronken figuren
11 Jan 2022, 00:59
foto


Hoe publiciteitsgeil moet je niet zijn als lid van de regeringstop om de held uit te hangen in een video over een pijnlijke privésituatie van een hulpbehoevende partijgenoot en die te posten op social media. Een reddende engel maakt dit soort persoonlijke aangelegenheden niet op deze mensonterende manier wereldkundig. Hoe erg is het vervolgens niet dat mensen deze video delen als warme bolletjes.

Er is niemand in de omgeving van de zelf gekroonde 'koning van Marowijne' die kan optreden! Als er niet kan worden opgetreden, kan er minstens voor gezorgd worden dat de rommel niet hersenloos wordt gedeeld op social media. Hoe diep gaan wij nog vallen als samenleving, waarbij alleen de olifantslijm het bindmiddel is van de coalitie. De morele crisis waarin het land gedompeld is, is vele malen erger dan de crises van de afgelopen tien jaar waar steeds naar verwezen wordt, terwijl de balken in de eigen ogen niet worden gezien. Zelfs het ex-Jungle Commando wordt met vers bloed gepresenteerd en de voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad kijkt de andere kant op! Doof, stom en blind de kop als een struisvogel in de blubber steken.

Veel problemen in het land kunnen niet worden opgelost door de politiek. Daarom is het goed dat er meer machten zijn. Van de wetgevende macht kan niet gezegd worden dat die onafhankelijk is. Sinds jaar en dag worden daar de belangen van de zittende regering behartigd. Vaak blijkt dat de partijvoorzitters bepalen wat het stemgedrag moet zijn van de fracties. Tijdens de Surfin-kwestie is zelfs openlijk gezegd door het lid van de regeringstop in 's lands microfoon dat de fractie zal voorstemmen. Maar Bellie heeft zich de les niet laten lezen en ging de vergaderzaal uit.

Vandaag zal de derde macht, de kantonrechter, de case van de brute aanval op journalist Jason Pinas - en daarmee ook een aanslag op de persvrijheid - in behandeling nemen. Dit, nadat het Openbaar Ministerie (OM) net als de veroorzaker van het geweld tegen de journalist zijn handen in onschuld had gewassen. Er zijn drie verdachten in beeld gebracht, maar ze werden niet in verzekering gesteld. Zij waren bereid 'sorry' te zeggen en de schade te vergoeden.

De drie verdachten worden openlijke geweldpleging; mishandeling in vereniging; diefstal in vereniging en vernieling in vereniging ten laste gelegd. Omdat het OM het drietal niet in verzekering heeft gesteld, is er ook geen rechter-commissaris aan te pas gekomen. In een ijltempo is de zaak bij de kantonrechter beland. Dat is maar goed ook, want die kan niet worden geïntimideerd. Vrouwe Justitia gaat niet piepen onder haar blinddoek en zal op basis van wet en recht oordelen. Zo werkt het in een echte rechtsstaat en het wordt de hoogste tijd dat iedereen daarmee leert leven, ook de omhoog gevallen machtsdronken figuren die menen dat wetten niet voor hen gelden. Deze keer geen amnestie!

Nita Ramcharan

P.S. Maisha, steek je Neus liever in de pittig geurende vlerken die je in het weekend aanbiedt, maar blijf ver van journalistieke producties. Ook voor mensen die zich 'programmamakers' noemen gelden ethische principes. (Code van Bordeaux; niet te verwarren met Bordo).
Advertenties