Brazilië: Dodental instorten rotswand loopt op
10 Jan 2022, 06:41
foto
Het moment waarop de rotswand losraakt en neerstort op pleziervaartuigen in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais.


Het aantal doden van een ongeluk waarbij een rotswand neerkwam op toeristenboten in het zuidoosten van Brazilië, is opgelopen tot tien. Een rotswand kwam zaterdag plotseling los en stortte neer. Een van de plezierboten bij Capitolio in de deelstaat Minas Gerais werd daarbij verpletterd. Op sociale media circuleren schokkende videobeelden.

Brandweerlieden en duikers hebben zondag nog drie lichamen uit het meer geborgen, wat het dodental op 10 bracht bij de ramp waarbij zo'n 30 toeristen gewond raakten die werden getroffen door vallende rotsen en een enorme watergolf die ontstond toen de rotskolom in het meer stortte. De autoriteiten zijn bezig de doden te identificeren, terwijl duikers het meer afzoeken op meer eventuele slachtoffers.

Politiechef Marcos Pimenta zei zondag dat er een mogelijkheid was dat sommige mensen worden vermist na het ongeluk. Minstens 32 mensen waren gewond, waarvan het gros het ziekenhuis in de middag mocht verlaten.

De lichamen van de dodelijke slachtoffers werden naar de stad Passos gebracht, waar lijkschouwers ernaar werkten om ze te identificeren. Het werk was moeilijk vanwege de "hoge energie-impact" van de rots op de watersporters, zei  Pimenta. Hij zei dat een slachtoffer was geïdentificeerd als de 68-jarige Julio Borges Antunes.

Furnas Lake, dat in 1958 werd aangelegd voor de installatie van een waterkrachtcentrale, is een populaire toeristische attractie in het gebied ongeveer 420 km ten noorden van Sao Paulo.

Ambtenaren in Capitolio, dat ongeveer 8.400 inwoners heeft, zeggen dat de stad in een weekend ongeveer 5.000 bezoekers kan zien en tot 30.000 op feestdagen.

Ambtenaren suggereerden dat het loskomen van de rots te maken zou kunnen hebben met de recente zware regenval die overstromingen in de deelstaat veroorzaakte en bijna 17.000 mensen uit hun huizen dwong. Op zaterdag overstroomde een dijk bij een ijzerertsmijn 300 km naar het oosten, waardoor een hoofdweg werd afgesloten.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April