Duterte wil niet-gevaccineerden gevangen zetten
09 Jan 2022, 00:57
foto
Onder de nieuwe strengere beperkingen in Filipijnen, die van kracht zijn tot half januari, moeten niet-gevaccineerde inwoners thuis blijven, tenzij ze essentiële dingen moeten kopen of sporten. (Foto: AFP)


De Filipijnen hebben ten minste 21.819 nieuwe Covid-19-infecties gemeld, waardoor het positiviteitspercentage van het land is gestegen naar een nieuw record van 40 procent van de 70.049 uitgevoerde tests. President Rodrigo Duterte heeft opgedragen  tot de arrestatie van niet-gevaccineerde mensen die de thuisisolatie schenden. Met zijn opdracht probeert hij de rap stijgende infecties die worden veroorzaakt door de Omicron-variant in bedwang te houden.

Het aantal besmettingen in het land bereikte op vrijdag voor de derde dag op rij een recordaantal, terwijl het totale aantal gevallen sinds de pandemie de drie miljoen nadert. Vandaag, zaterdag, meldde de gezondheidsafdeling ook nog eens 26.458 nieuwe gevallen, met een positiviteitspercentage van 43,7 procent - de vierde opeenvolgende dag dat een nieuw record werd bereikt.

Het positiviteitspercentage van meer dan 43 procent in het land ligt ruim boven de positiviteitsdrempel van vijf procent van de Wereldgezondheidsorganisatie. Er zijn nu officieel 102.017 actieve gevallen geregistreerd in het land vanaf zaterdag. Ondertussen werden 265 nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld, wat het officiële dodental op 52.135 brengt, hoewel het werkelijke aantal doden hoger zou kunnen zijn.

De meerderheid van de gemelde gevallen was afkomstig uit de hoofdstad Manilla en de omliggende steden en voorsteden, en 99 procent van de nieuwe gevallen werd geregistreerd tussen 26 december en 8 januari.

Gezondheidsfunctionarissen en onafhankelijke experts hebben al gewaarschuwd dat de infecties de komende dagen naar verwachting verder zullen toenemen en tegen het einde van de maand een hoogtepunt zullen bereiken.

De plotselinge stijging van het aantal zaken had Duterte ertoe aangezet om donderdag de arrestatie te gelasten van niet-gevaccineerde mensen die het thuisblijfverbod overtreden, wat vragen opriep over de wettigheid van het bevel. "Omdat het een nationale noodsituatie is, is het mijn standpunt dat we mensen die hun injecties niet hebben gekregen kunnen bedwingen", zei Duterte in een vooraf opgenomen bericht.

"Ik geef nu de dorpshoofden de opdracht om te zoeken naar die personen die niet zijn ingeënt en ze gewoon te vragen of, als je mag, te bevelen om thuis te blijven."

"En als hij weigert en het huis uitgaat en rondgaat in de gemeenschap of misschien overal, kan hij worden tegengehouden. Als hij weigert, is de ambtenaar bevoegd om de recalcitrante personen te arresteren", voegde hij eraan toe.

Vaccinaties tegen het coronavirus zijn vrijwillig in het land van 110 miljoen mensen, en tot nu toe heeft minder dan de helft van de bevolking zijn prikken voltooid.

Duterte zei dat hij "ontsteld" was over het grote aantal Filipino's dat nog moet worden gevaccineerd. "Als je geen prik krijgt, breng je iedereen in gevaar", zei hij, terwijl het virus "galoppert in onze gemeenschap, in ons land en in de wereld".

Duterte had eerder gedreigd met arrestatie van degenen die de lockdown-maatregelen van het land schonden, en waarschuwde degenen die weigerden zich te laten vaccineren dat ze vorig jaar naar de gevangenis zullen gaan te midden van de Delta-variant.

De regering versoepelde de lockdowns in oktober vorig jaar, nadat de besmettingen met het coronavirus veroorzaakt door de Delta-variant een hoogtepunt bereikten, om de gehavende economie nieuw leven in te blazen.

Nieuwe infecties daalden tot een paar honderd per dag vlak voor Kerstmis, maar namen weer toe toen families en vrienden samenkwamen voor de feestdagen. Gezondheidsexperts zeggen dat de nieuwe gevallen worden veroorzaakt door de zeer overdraagbare Omicron-variant.

Onder de nieuwe strengere beperkingen, die van kracht zijn tot half januari, moeten niet-gevaccineerde inwoners thuis blijven, tenzij ze essentiële dingen moeten kopen of sporten.

Restaurants, parken, kerken en schoonheidssalons zullen met een lagere capaciteit werken, terwijl persoonlijke lessen en contactsporten worden opgeschort.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April