Column: Eindelijk
06 Jan 2022, 00:59
foto
Stanley Menzo
Foto:ad.nl


Sinds het gedwongen vertrek van Dean Gorré bij de nationale ploeg van Suriname, ongeveer vijf maanden geleden, zat Natio de facto zonder bondscoach. Enkele dagen gonsde het van de geruchten als zou Stanley Menzo aangetrokken zijn om het roer over te nemen. Deze informatie die aanvankelijk via Nederlandse media de wereld in is geholpen en daarna ook door Surinaamse media werd gebracht, is uiteindelijk op 4 januari door de SVB bevestigd op zijn website.

Natuurlijk is voetbalminnend Suriname blij met deze aanstelling, want Menzo is niet de eerste de beste. Aan zijn betrokkenheid bij het Surinaamse voetbal hoeft niet getwijfeld te worden. Van Menzo is namelijk bekend dat hij decennialang met de stichting Suriprofs aan de weg timmerde om onder meer het voetbal in zijn geboorteland op een hoger niveau te brengen. De activiteiten van deze stichting waren er ook op gericht de spelers van Surinaamse afkomst een band te laten hebben met het land van hun ouders c.q. voorouders. Zo werden er niet alleen voetbalclinics verzorgd, maar ook benefietwedstrijden georganiseerd waarvan de opbrengsten werden aangewend om projecten in Suriname uit te voeren.

Menzo kan bogen op een ruime expertise op voetbalgebied, dus zal het hem niet aan kennis of kunde ontbreken om de hem opgedragen taak te kunnen vervullen. Echter is er voor het succes van een ploeg, meer nodig dan alleen maar een kundige coach. De hele organisatie moet naar een hoger niveau getild worden. Er is een professionele attitude nodig van de bestuurders en het overige administratief personeel, om succesvol te kunnen samenwerken met een professionele coach. In de achter ons liggende periode is het nogal een uitdaging gebleken voor de bond om aan deze voorwaarde te voldoen. Laten we hopen dat de gasten daar in staat zijn om mee te groeien, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de professionele werkwijze van een beroepscoach.

De manier waarop naar verluidt de vorige bondscoach en het bestuur ten overstaan van de spelers hebben zitten ruziën en daarna uiteen zijn gegaan, doet velen zich afvragen als de spelers die tot dan voor Natio uitkwamen, nog steeds bereid zijn dat te doen. Heeft het bestuur voeling gehouden onder deze groep om na te gaan in hoeverre de groep in takt is gebleven? Zijn deze spelers beschikbaar om de geplande oefenwedstrijd tijdens de komende interlandperiode af te werken, zodat de nieuwe bondscoach meteen kan zien waar hij aan toe is? Als de nieuwbakken bondscoach het met lokale spelers moet stellen die al ruim anderhalf jaar niet hebben gevoetbald, zou de moed hem in de schoenen kunnen zinken.

Nu er eindelijk een andere bondscoach is aangesteld, zijn er nogal wat verwachtingen van de nieuwe keuzeheer. Zo moet Natio zich handhaven in de Nations League A en zich plaatsen voor de volgende editie van de Goldcup. Deze doelen zullen alleen haalbaar zijn als Menzo de ruimte krijgt om de nodige oefenwedstrijden af te werken met de groep die hij beoogt, zodat hij niet pas tijdens officiële wedstrijden geconfronteerd wordt met zaken die anders hadden gemoeten. Het is te hopen dat Menzo zijn werk zonder belemmering c.q inmenging -van wie dan ook- kan doen.


Mireille Hoepel
Advertenties