Mediawaakhond: 45 journalisten vermoord in 2021
02 Jan 2022, 12:50
foto
IFJ-secretaris-generaal Anthony Bellanger benadrukte de steun van zijn organisatie voor een VN-conventie voor de bescherming van journalisten. (Foto: Reuters)


In 2021 werden wereldwijd in totaal 45 journalisten vermoord, zegt de International Federation of Journalists (IFJ). Het voegde eraan toe dat het "een van de laagste dodencijfers" was die het in enig jaar had geregistreerd. Het cijfer omvatte negen in Afghanistan - het hoogste aantal dat door een enkel land werd geleden, acht in Mexico, vier in India en drie in Pakistan.

"Hoewel deze daling welkom nieuws is, is het een kleine troost in het licht van het aanhoudende geweld", zei IFJ in een verklaring.

Reporters Without Borders (RSF) noteerde twee weken geleden een vergelijkbaar aantal van 46 moorden op journalisten, en noteerde ook het laagste aantal sinds het begin van de tellingen in 1995.

De IFJ voegde eraan toe dat mediawerkers "vaker wel dan niet worden gedood voor het aan de kaak stellen van corruptie, misdaad en machtsmisbruik in hun gemeenschappen, steden en landen”.

Regionaal gezien was Azië-Pacific de dodelijkste, met 20 moorden. Amerika volgde als tweede dodelijkste met 10. Op de derde plaats was Afrika met acht.

Europa had zes journalisten vermoord, terwijl het Midden-Oosten en de Arabische landen er één hadden.

IFJ zei dat "de risico's die gepaard gaan met gewapende conflicten de afgelopen jaren zijn afgenomen" doordat minder journalisten ter plaatse kunnen rapporteren. Het voegde er echter aan toe dat "de dreiging van de heerschappij van misdaadbendes en drugskartels van de sloppenwijken in Mexico tot de straten van Europese steden in Griekenland en Nederland blijft toenemen".

IFJ-secretaris-generaal Anthony Bellanger herhaalde de steun van de organisatie voor een conventie van de Verenigde Naties voor de bescherming van journalisten om "verantwoordelijkheid te nemen voor de moorden op journalisten".

In 2021 werd ook hard opgetreden tegen journalisten.

Volgens een nieuw rapport van het non-profit Committee to Protect Journalists (CPJ) bereikte het aantal journalisten achter de tralies in 2021 een wereldwijd hoogtepunt. Volgens de CPJ zaten op 1 december van dit jaar wereldwijd 293 journalisten vast.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March