België: Botsingen tussen politie en 'vaccin'-demonstranten
06 Dec 2021, 02:55
foto
Demonstranten protesteren tegen de beperkingen van de Belgische regering om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. (Foto's: Reuters)


De Belgische politie heeft zondag een waterkanon afgevuurd om demonstranten uiteen te drijven die tegen de verplichte gezondheidsmaatregelen tegen de coronaviruspandemie zijn. Zo'n 8.000 mensen marcheerden door Brussel naar het hoofdkwartier van de Europese Unie, terwijl ze "Vrijheid!" scandeerden en vuurwerk afstaken.

De menigte was kleiner dan de 35.000 vaccin- en lockdown-sceptici die vorige maand marcheerden. Een prikkeldraadbarricade en een rij oproerofficieren blokkeerden demonstranten om de rotonde buiten het EU-hoofdkwartier te bereiken.

Terwijl twee drones en een helikopter boven hun hoofd cirkelden, gooiden ze vuurwerk en bierblikjes. De politie reageerde met waterkanonnen en traangas. Toen de menigte zich in kleinere groepen verspreidde rond de Europese wijk, waren er meer botsingen en staken sommige demonstranten barricades van afval in brand.

Demonstraties in Europese steden
Verschillende Europese landen hebben de afgelopen weken demonstraties gezien, aangezien regeringen met strengere beperkingen reageren op een toename van Covid-gevallen. De organisatoren van de protesten van zondag hoopten de demonstratie van 21 november te evenaren, waarbij de politie overrompeld leek toen de actie gewelddadig werd.

De demonstranten waren tegen verplichte gezondheidsmaatregelen, zoals maskers, lockdowns en vaccinpassen, terwijl sommigen praten over samenzweringstheorieën.

Spandoeken op zondag vergeleken de stigmatisering van niet-gevaccineerden met de behandeling van Joden die gedwongen werden gele sterren te dragen in nazi-Duitsland. “Covid = Georganiseerde genocide”, stond op een bord. “De QR-code is een Swastika”, verklaarde een ander, verwijzend naar het EU Covid-veilige digitale certificaat.

"Ik kan geen enkele vorm van discriminatie verdragen, en nu is er de vaccinpas die discriminerend is, sancties voor niet-gevaccineerde verzorgers die ook discriminerend zijn, er is verplichte vaccinatie die onze kant op komt", werd demonstrant en vechtsportleraar Alain Sienaort geciteerd door persbureau Reuters.
“Dat is allemaal discriminatie, dus we moeten het bestrijden. We willen geen dictatuur.”

Ouders, van wie sommigen kleine kinderen naar het protest brachten, scandeerden hun overtuiging dat het vaccin hun peuters ziek zou maken.

Brandweerlieden buiten dienst in uniform marcheerden aan het hoofd van het protest terwijl het zich een weg baande door de stad, om het recht te eisen om vaccinatie te weigeren.

De maatregelen die werden opgelegd om Covid in België te bestrijden, werden beslist door de nationale en regionale regeringen van het land, maar de Europese Unie heeft ook de woede van de sceptici gewekt.

Verplichte vaccinatie
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei woensdag dat het volgens haar tijd was om "na te denken over verplichte vaccinatie", een suggestie die door sprekers op het protest werd afgewezen.

Vrijdag kondigde de Belgische premier Alexander de Croo een reeks maatregelen aan om de sanitaire regels aan te scherpen, de kerstvakantie naar school te vervroegen en kinderen van zes jaar en ouder te vragen maskers te dragen.

België, met een bevolking van 11 miljoen inwoners, heeft de afgelopen zeven dagen gemiddeld meer dan 17.800 dagelijkse besmettingen met Covid-19 geregistreerd, evenals 44 doden.

Ongeveer 800 mensen met ernstige vormen van de ziekte liggen op de intensive care in ziekenhuizen in het hele land, wat leidt tot een enorme druk op de gezondheidszorg en uitstel van behandeling voor vele andere aandoeningen.

Afzonderlijk zei de politie in Oostenrijk dat zaterdag zo'n 40.000 mensen zich in de hoofdstad Wenen verzamelden om de beperkingen die maandag van kracht zou worden en de verplichte vaccinatie die in februari begint, aan de kaak te stellen.

Demonstranten droegen borden met de tekst 'Nee tegen vaccinatiemandaten' of 'Jezus beschermt de kinderen, niet de vaccins'. Velen negeerden maskervereisten.

Vier agenten raakten gewond bij de arrestatie van een dronken demonstrant, aldus de politie. Ook in heel Luxemburg, Duitsland, Italië en Nederland werden dit weekend protesten gemeld.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April