Argentijnse oud-president Macri aangeklaagd in spionagezaak
02 Dec 2021, 08:38
foto
Mauricio Macri kan drie tot tien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging dat hij 'verboden inlichtingenacties' heeft uitgevoerd. (Foto: AP)


De voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri, wordt ervan beschuldigd dat hij toezicht heeft gehouden op een spionageoperatie van familieleden van 44 matrozen die omkwamen bij het zinken van een marine-onderzeeër in 2017. Op de aanklacht staat een gevangenisstraf van drie tot tien jaar en komt nadat Macri in oktober was gedagvaard en had getuigd in een federale rechtbank.

De aanklacht, die woensdag werd uitgevaardigd door rechter Martin Bava, beschuldigde de voormalige president en de huidige rechtse oppositieleider van "het misdrijf van het uitvoeren van verboden inlichtingenacties". Hij werd ook beschuldigd van "het scheppen van voorwaarden voor het verzamelen, opslaan en gebruiken van gegevens van personen", aldus de 174 pagina's tellende uitspraak.

Macri had eerder een schriftelijke verklaring bij de rechtbank ingediend waarin stond: "Ik heb niemand bespioneerd, ik heb niemand in mijn regering ooit bevolen om iemand te bespioneren." Woensdag deed hij de beschuldigingen af ​​als 'politieke vervolging'.

Families van de matrozen die stierven op de ARA San Juan houden al lang vol dat ze werden gevolgd, afgeluisterd en gefilmd in een vermeende campagne om juridische claims met betrekking tot het zinken van de onderzeeër te ontmoedigen.

De onderzeeër ARA San Juan verdween in november 2017. Het werd iets meer dan een jaar later gevonden, op een diepte van meer dan 900 meter in een afgelegen gebied van de Zuid-Atlantische Oceaan, zo'n 400 kilometer voor de kust van Argentinië.

Het schip was verpletterd door een implosie die blijkbaar was veroorzaakt door een technisch mankement. De autoriteiten besloten om niet te proberen het opnieuw te laten drijven.

"Het belang van de verzamelde informatie, de bedoeling erachter en de systematische aard van de documenten die in deze zaak zijn geanalyseerd, stellen ons in staat te stellen dat deze illegale inlichtingen zijn samengesteld voor één persoon: Mauricio Macri", schreef rechter Bava in de aanklacht. De rechter verleende Macri een borgtocht van 100 miljoen pesos (US$ 990.000). De voormalige president, die in functie was van 2015 tot 2019, toen hij werd verslagen door de centrumlinkse oppositiekandidaat Alberto Fernandez, mag het land niet verlaten.

Macri had eerder gevraagd om de zaak te seponeren omdat de rechtbank niet de bevoegdheid had om geheimhoudingsbepalingen over staatsinlichtingen op te heffen om hem in staat te stellen te getuigen. Dat verzoek werd afgewezen.

Hij heeft volgehouden dat de procedure deel uitmaakt van een grotere politieke manoeuvre die bedoeld is om zijn Together for Change-coalitie in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 14 november in diskrediet te brengen. Bij de verkiezingen boekte de coalitie grote winsten, terwijl de Party for Everyone-coalitie van Fernandez voor het eerst in bijna 40 jaar haar meerderheid in het Congres verloor.

Een rechter had eerder de vervolging bevolen van de hoofden van de geheime dienst Gustavo Arribas en Silvia Majdalani in de zaak. Beiden hadden zich ten tijde van de vermeende misstand bij Macri gemeld. In verband met de zaak zijn tot nu toe twaalf mensen aangeklaagd.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April