Honger in Latijns-Amerika en Caribisch gebied enorm gestegen
01 Dec 2021, 04:44
foto
In 20 jaar tijd is het aantal mensen in de regio dat honger lijdt met 30% gestegen. (Foto: VN)


Honger in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied staat op het hoogste niveau sinds 2000, na een stijging van 30% van het aantal mensen dat honger lijdt tussen 2019 en 2020. Dit staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

Volgens het regionaal overzicht van Voedselzekerheid en Voeding 2021 is in slechts één jaar tijd het aantal mensen dat honger lijdt met 13.8 miljoen gestegen tot een totaal van 59.7 miljoen mensen. “We moeten het luid en duidelijk zeggen: Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden geconfronteerd met een kritieke situatie op het gebied van voedselzekerheid. Het aantal mensen dat honger lijdt, is tussen 2014 en 2020 met bijna 79 procent gestegen”, zegt Julio Berdegué, regionaal vertegenwoordiger van de Wereldvoedselorganisatie FAO.

"Hoewel de Covid-pandemie de situatie heeft verergerd, neemt de honger toe sinds 2014. We moeten diepe kwetsbaarheden in onze voedselsystemen wegwerken, ze inclusiever en duurzamer maken en ervoor zorgen dat ze welzijn bieden aan de mensen die onze samenlevingen voeden", zegt de directeur van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling voor Latijns-Amerika en Caribisch gebied, Rossana Polastri.

Het Regionaal Overzicht van Voedselzekerheid en Voeding 2021 is een gezamenlijke publicatie van FAO, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling, de Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO), het Wereldvoedselprogramma en het Kinderfonds van de Verenigde Naties. Voedselonzekerheid treft 41% van de bevolking. Vier op de tien mensen in de regio - 267 miljoen -hadden in 2020 te maken met matige of ernstige voedselonzekerheid, 60 miljoen meer dan in 2019, een stijging van 9 procentpunten, de grootste stijging in vergelijking met andere wereldregio's.

Het Regionale Overzicht van Voedselzekerheid en Voeding waarschuwt dat de regio ook de strijd tegen andere vormen van ondervoeding aan het verliezen is: 106 miljoen mensen - een op de vier volwassenen - lijdt aan obesitas in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
Advertenties