Het mirakel van 25 mei 2020
30 Nov 2021, 03:42
foto


Waar absolute heersers in de hele wereld doodsbang voor zijn, is een volksopstand. Tegen een woedende, totale volksopstand is geen leger opgewassen. Op 25 mei 2020 heeft zich bij ons een grote volksopstand plaatsgevonden, maar het is slechts weinigen opgevallen. Er waren toen drie groepen die verzekerd waren van de verkiezingsoverwinning.

De eerste groep was onder andere de 'activisten' die een beroep deden op het gezonde verstand van de kiezers.
De tweede was de Orange Movement die, na goed inzicht in het kiesstelsel, een charmeoffensief is gestart. Bij de vorige verkiezing in 2015 werd voorzitter Chan door de tegenpartijen met succes gedemoniseerd. Maar deze strateeg leert snel en hij is vijf jaar lang huis aan huis geweest om te laten zien dat hij een goed mens is.
In 1991 hadden enige jonge intellectuelen ook na bestudering van het kiesstelsel, de partij DA91 opgericht en een Bromkijaripartij gemaakt door diverse kleine politieke partijen van uiteenlopende etnische afkomst te combineren (o.a. Alternatief Forum, BEP, Pendawa Lima, HPP, OPDA) waarbij ze op verrassende wijze negen zetels in de wacht sleepten.

De derde groep was de NDP. Dat was een partij met onbeperkte financiële middelen. Hun leider was charismatisch en hij wist het publiek te bespelen en op te zwepen. Bovendien kon hij ook zeer goed zingen. Een top showman dus! Ze waren op dat moment de regerende partij. Ze hadden dus het ministerie van Binnenlandse zaken en de gehele bevolkingsregistratie volledig onder hun controle. Ook de bemensing van alle stembureaus bestond, volgens berichten uit de media, uit mensen van hun partij.

Bij de verkiezingen van 2015 hebben ze in tegenstelling tot wat gebruikelijk was, vele stembussen geteld (of opnieuw geteld) in het NIS in plaats van ter plaatse op de stembureaus. De partij won toen met een zeer onverwachte, verrassende meerderheid van 26 zetels. Voor vele politieke waarnemers en opiniepeilers, hoogst onwaarschijnlijk! Maar als onafhankelijk land kan niemand een 'wettig gekozen' regering de les lezen. In het buitenland worden protesten en zelfs volksopstanden, al dan niet met veel geweld, de kop ingedrukt. Niemand mag zich bemoeien met de interne zaken van een onafhankelijk land. Kijk maar om u heen in de wereld; je mag demonstranten zelfs doodschieten in een onafhankelijk land. Maar de 'wettig gekozen' regering moet wel uitkijken dat er geen massale volksopstand komt, anders lynchen ze de leiders.

Voor de meeste waarnemers was de NDP bij de verkiezingen van 2020 niet te verslaan. Tegen het propagandistisch geweld, helikopters, de beschikbare financiële middelen en de creatieve mogelijkheden om de uitslag te 'kneden' in de gewenste richting, was er geen enkele andere partij opgewassen. Onze toekomst zag er luguber uit. De hele aannemerij stond stil omdat ze niet betaald werd voor geleverd werk, er was geen productie meer bij de overheid. De overheid gedroeg zich als een junkie, men betaalde geen schulden meer, er werd overal gebedeld om geld te lenen, men begon te stelen (plundering kasreserve) en de winkelprijzen en wisselkoersen schoten omhoog; richting planeet Mars. En deze regering, zou de verkiezingen weer winnen. Voor het ontwikkelde deel van de kiezers was de toekomst huiveringwekkend.

Het minder ontwikkelde deel glunderde; hun werd een toekomst van plezier voorgeschoteld met volledige verzorging door de staat. Er werden duizenden overheidsbaantjes aangeboden; zelfs aan mensen in dienst van particulieren.
En toen kwam de omwenteling! Kwam het door de activisten? Of de hoop uit de Bromkidyari?

Zonder een druppel bloed is een falende regering, in een onafhankelijk land waar de regering alle macht in handen had, vervangen. De activisten, jonge en oude politieke partijen, vrijwilligers; iedereen bundelde samen met één doel: Het gebeuren rond de verkiezingen moest streng worden bewaakt! Op elk stembureau en later bij het (opnieuw) tellen in het NIS werd alles scherp in de gaten gehouden. Waarnemers bivakkeerden dag en nacht in het NIS en hielden de stembussen constant in de gaten.

Om het wonder goed af te ronden rest ons nog in deze regeringsperiode twee dingen te doen:
1. Wetten zijn door mensen gemaakt en kunnen ook door mensen worden veranderd. De komende verkiezingen moeten dus plaatsvinden met een democratische kiesregeling, waarbij elke stem evenveel waard moet zijn (ontstem het volk niet!).
2. Een begin maken om ons volk, door verstandige mensen, als één volk, één natie op te voeden.

Er is een tweede mirakel bijgekomen. Chan en zijn regering hebben ondanks de grote schulden, de krakkemikkige economie gered en gestabiliseerd. Het gaat nu steeds beter. Niemand ontvlucht ons land uit armoede.

Rudi Jadnanansing

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April