Tientallen positief op vluchten Zuid-Afrika-Nederland
27 Nov 2021, 18:30
foto
Passagiers uit Johannesburg wachten op Covid-19-testresultaten op Schiphol, Nederland. (Foto: Reuters)


Eenenzestig mensen die op twee vluchten vanuit Zuid-Afrika in Amsterdam zijn aangekomen, zijn positief getest op Covid-19, zeggen Nederlandse functionarissen. Ze zijn in isolatie geplaatst in een hotel nabij Schiphol.

Ze behoorden tot de ongeveer 600 passagiers die enkele uren na aankomst werden vastgehouden terwijl ze op het virus werden getest. De Nederlandse autoriteiten doen verder testen om te zien of er gevallen zijn van Omicron, dat vrijdag door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een zorgwekkende variant wordt genoemd.

De variant werd op 24 november voor het eerst gemeld aan de WHO in Zuid-Afrika. In de afgelopen uren hebben veel landen over de hele wereld het reizen vanuit de Zuid-Afrikaanse regio beperkt.

Inmiddels is Nederland een van de vele Europese landen die worstelt met het indammen van recordaantallen besmettingen. Zondag wordt een gedeeltelijke lockdown verlengd, waarbij alle horeca en culturele locaties noodgedwongen tussen 17.00 en 05.00 uur moeten sluiten, in ieder geval tot 19 december.

'Blijft uren wachten'
De vluchten van de Nederlandse nationale luchtvaartmaatschappij KLM uit Johannesburg arriveerden vrijdag om 10.30 en 11.00 uur lokale tijd. De Nederlandse regering had het reizen vanuit de regio toen al beperkt vanwege de nieuwe variant en zorgde ervoor dat de passagiers werden getest en geïsoleerd.

Sommigen uitten hun frustratie over het feit dat ze zonder eten of drinken in het vliegtuig werden gehouden. Passagiers die via Amsterdam van Kaapstad naar Manchester reisden, vertelden de BBC dat ze vier uur op het asfalt op Schiphol werden vastgehouden voordat ze uiteindelijk van boord gingen.

New York Times-correspondent Stephanie Nolen, die op de vlucht zat, twitterde dat de passagiers niet eens water kregen terwijl ze in het vliegtuig bleven. Toen ze uiteindelijk mochten vertrekken, deelden sommige passagiers foto's van zichzelf geclusterd in een kamer met weinig ventilatie.

De Nederlandse gezondheidsautoriteit zei zaterdag dat 61 mensen op de vluchten positief waren getest. "De positieve testresultaten zullen zo snel mogelijk worden bekeken om te bepalen of het om de nieuwe zorgwekkende variant gaat, die inmiddels de naam Omicron-variant heeft gekregen", staat in een verklaring.

Iedereen die positief testte, zou zeven dagen in quarantaine moeten in een hotel als hij symptomen vertoont en vijf dagen als dat niet het geval is, voegde het eraan toe. Degenen die negatief testten, is gevraagd om vijf dagen thuis te isoleren en verdere tests te ondergaan, terwijl degenen op doorreis hun reis mogen voortzetten.

Er zijn echter berichten dat sommige passagiers geen schriftelijk bewijs van een negatieve test hebben ontvangen en daarom niet aan boord kunnen gaan van verdere vluchten.
Advertenties