Projecten te Weg naar Zee voor kustbescherming
27 Nov 2021, 16:28
foto


Amazone Cooperation Treaty Organization (ACTO) financiert twee milieuprojecten voor US$ 300.000. Het gaat om projecten ter bescherming van het kustgebied. Beide projecten worden uitgevoerd onder coördinatie van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De projecten zullen worden uitgevoerd aan de kust van Paramaribo te Weg naar Zee en zijn complementair aan elkaar. Het startsein wordt gegeven op 30 november.

Het eerste project Enhancing resilience of the coastal ecosystem using natural infrastructure zal de veerkracht van kustecosystemen vergroten door de bouw van sediment vangende eenheden uit te breiden en mangrovebossen te rehabiliteren over een lengte van 2 km. De kustlijn is in het laatste decennium met ongeveer 200 m teruggetrokken als gevolg van erosieprocessen. Het Amazone stroomgebied voert jaarlijks miljarden kubieke meters slib naar de Atlantische oceaan waarvan een deel langs de kust van Suriname, voorbijgaat. Door de bouw van de sediment trapping units zal de sedimentafzetting worden bevorderd en betere condities voor bescherming, herstel en groei van de mangrovebossen worden gecreëerd. Hierdoor zal de biodiversiteit toenemen en de natuurlijke bescherming van de kust verbeteren, meldt ROM.

Het hoofddoel van het tweede project, Advancing a Blue Forests for Blue Economy, is het ontwerpen en uitvoeren van een mechanisme om de bestaande mangrovebossen van Suriname te herstellen, te behouden en uit te breiden. Verder om de sociaal- economische groei te bevorderen, volgens het bewezen model van Blue Forest for a Blue Economy- zoals in Kenya wordt toegepast. Het bijzondere van dit model is dat de lokale gemeenschappen maximaal profiteren van de sociaal-economische activiteiten die hierdoor ontstaan.

Het beleid van ROM is om zoveel als mogelijk milieuprojecten met een lokale impact uit te voeren waardoor middelen, beschikbaar gesteld worden door internationale donoren, direct aankomen bij de lokale gemeenschappen. Dit is onderdeel van het nieuw milieu financieringsbeleid.
Advertenties