Maduro brengt verrassingsbezoek aan Havana
27 Nov 2021, 13:31
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro tijdens een toespraak in Miraflores. (Archieffoto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro verscheen donderdag in Havana bij de inhuldiging van het Fidel Castro Ruz-centrum, dat de geschriften van de overleden president bewaart. Het was vijf jaar geleden dat Fidel Castro overleed.

Maduro, die sinds december 2019 niet meer naar Cuba was gereisd, vergezelde zijn Cubaanse ambtgenoot Miguel Diaz-Canel bij de ceremonie, die werd uitgezonden op de staatstelevisie. Bij hen was Castro's broer en voormalig president Raul Castro.

Het Fidel Castro Ruz-centrum in de hoofdstad Havana is het eerste en enige Cubaanse gebouw dat zijn naam draagt. Een wet die een maand na zijn dood in 2016 werd aangenomen, verbiedt het vernoemen van instellingen, pleinen, parken, wegen of andere openbare plaatsen, naar de voormalige president en leider van de Communistische Partij.

Op verzoek van Castro is ook het plaatsen van monumenten, bustes, standbeelden of plaquettes in zijn naam of beeltenis verboden, hoewel dit de verspreiding van muurschilderingen en plakkaten ter ere van de overleden leider in de straten van Havana, niet heeft verhinderd.

De enige uitzonderingen op de regel worden gemaakt voor instellingen die uitsluitend zijn opgericht voor "de studie en verspreiding van zijn gedachten en werk".

'Het inspireert me'
Castro, een nationale held voor de meeste Cubanen, maar een rebel in het Westen, werd in 2006 ziek en droeg de macht over aan zijn broer en mede-revolutionaire strijder Raul.

Castro leidde de revolutie die dictator Fulgencio Batista in 1959 verdreef en wordt gecrediteerd met het creëren van Cuba's socialezekerheidsstelsel, dat gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen biedt.

De Cubaanse president Diaz-Canel, die in 2018 het roer overnam van Raul Castro, tweette donderdag dat het kantoor van Fidel Castro in het Paleis van de Revolutie is, " zoals hij het op zijn laatste dag daar achterliet".

"Ik probeer me hem voor te stellen te midden van de harde strijd van zoveel uitdagende jaren. Het inspireert me, het windt me op. En ik vecht nog steeds", zei de president.
Advertenties