Haïti: Politieke onrust, premier vormt nieuw kabinet
26 Nov 2021, 14:38
foto
Premier Ariel Henry waarschuwde dat er moeilijke beslissingen in het verschiet liggen gezien de complexe situatie in Haïti . (Foto: Reuters)


Premier Ariel Henry heeft zijn nieuwe kabinet beëdigd, meer dan vier maanden nadat hij het leiderschap van Haïti op zich nam na de moord op president Jovenel Moïse. De benoemingen op woensdag komen terwijl Haïti worstelt met een toename van geweld, ontvoeringen en aanhoudende brandstoftekorten die worden toegeschreven aan machtige bendes die gasdistributieterminals hebben geblokkeerd.

"Je accepteerde dit onder moeilijke omstandigheden", zei Henry woensdag tegen zijn nieuwe kabinet. Hij benoemde negen ministers voor verschillende functies, waaronder buitenlandse zaken, economie, justitie, onderwijs en gezondheid.

Onder de benoemden is Jean Victor Jeneus, die Claude Joseph zal vervangen als minister van Buitenlandse Zaken en Eredienst. Joseph diende korte tijd als waarnemend premier, nadat Moïse in de vroege ochtend van 7 juli in zijn privéwoning werd vermoord.

Henry zei dat zijn regering haar best doet om de openbare veiligheid te waarborgen met de middelen die ze heeft. "We doen het maximale met de fondsen die we hebben om het gezag van de staat te herstellen en degenen die moeten worden verwijderd op te ruimen", zei hij. "Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van deze regering is het creëren van een veilige en stabiele omgeving."

Henry veroordeelde het aanhoudende geweld en riep criminelen op om hun wapens neer te leggen, anders "zullen ze worden geneutraliseerd en in de gevangenis belanden of lopen ze het risico hun leven te verliezen".

Haïti worstelt met een piek in bendegerelateerde ontvoeringen, waaronder de ontvoering op 16 oktober van 17 missionarissen die banden hebben met een in Ohio gevestigde religieuze organisatie. Twee van hen werden zondag vrijgelaten, hoewel er geen verdere details werden verstrekt.

"Terwijl we ons verheugen over de twee gijzelaars die afgelopen weekend zijn vrijgelaten, blijven we bidden voor de 15 die nog steeds in gevangenschap zitten", zei Christian Aid Ministries woensdag in een verklaring.

Henry sprak ook over de brandstoftekorten en de stijgende prijzen. Hij merkte op dat de regering tienduizenden dollars heeft geïnvesteerd om gas te subsidiëren, maar dat ze die situatie niet veel langer kan volhouden. Hij zei dat hij het probleem in de nabije toekomst zou aanpakken. Daarnaast drong Henry er bij de nieuwe minister van Volksgezondheid op aan een campagne te lanceren en meer mensen aan te moedigen zich te laten vaccineren tegen Covid-19.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April