NASA stelt bemande maanmissie uit tot 2025
10 Nov 2021, 09:39
foto
De astronauten klas 2020 van NASA. Het zit erin dat een van deze lichting terugkeert naar de maan onder het Artemis programma. (Foto: AFP)


NASA stuurt tot 2025 geen astronauten naar de maan. De beheerder van de Amerikaanse ruimteagentschap maakte dat dinsdag bekend. Onder voormalige president Donald Trump was een tijdlijn gezet van minstens een jaar eerder.
De regering van Trump had het agressieve doel gesteld om in 2024 astronauten naar de maan terug te sturen. Het initiatief, bekend onder Artemis, was bedoeld als een opstap naar en zelfs-meer-ambitieuze bemande MARS-landing.

"We schatten niet eerder dan 2025 voor Artemis 3, wat de bemande lander zou zijn op de eerste demonstratie Lander die SpaceX in de wedstrijd had gewonnen," vertelde NASA-beheerder Bill Nelson tijdens een teleconferentie. Nelson citeerde zeven maanden van geschillen, die de communicatie tussen NASA en SpaceX verhinderde, als een belangrijke reden waarom NASA zijn streefdatum verder opschuift.

Een federale rechter verwierp donderdag een rechtszaak die Jeff Bezos zijn Space Company Blue Origin had aangespannen tegen de Amerikaanse overheid over de beslissing van NASA om Lunar Lander contract van US​​$ 2,9 miljard toe te kennen aan SpaceX van zijn rivaal biljonair Elon Musk.

NASA zei na de uitspraak dat het zo snel mogelijk het Lunar Lander contract met SpaceX  zou hervatten.

President Joe Biden heeft Nelson, een voormalige Amerikaanse senator uit Florida, benoemd  om het ruimtebureau te leiden.

NASA had zich eerder ten doel gesteld om het bemande ruimtevaartuig tegen 2028 terug te sturen naar het maanoppervlak, na eerst in 2024 een "gateway" -station in de baan om de maan te plaatsen. Het versnelde doel dat Trump nastreefde kwam nadat NASA moeite had om bemande ruimte-missies van Amerikaanse bodem te hervatten sinds het shuttle-programma in 2011 eindigde.

Het U.S. Apollo-programma stuurde van 1969 tot 1972 zes bemande missies naar de maan. De Artemis-missie werd genoemd naar de godin van de jacht en van de maan in de Griekse mythologie, de tweelingzus van Apollo.

NASA heeft in september het besluit aangekondigd om zijn bemande ruimtevaart-afdeling in twee afzonderlijke entiteiten te splitsen - één gecentreerd op grote, toekomstgerichte missies naar de maan en Mars, de andere op het internationale ruimtestation en andere operaties dichter bij de aarde.

De reorganisatie weerspiegelde een evoluerende relatie tussen particuliere bedrijven zoals SpaceX die steeds vaker raketreizen hebben uitgevoerd en het ruimtebureau dat al tientallen jaren een Amerikaans monopolie op ruimtereizen had uitgeoefend.


Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April