EU-geneesmiddelenwaakhond start inspectie Covid-pil
25 Oct 2021, 20:47
foto
Merck heeft al goedkeuring gevraagd voor de pil in de Verenigde Staten (Foto Merck & Co Inc via Reuters)


Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) - de belangrijkste geneesmiddelenwaakhond van de Europese Unie - is begonnen met de beoordeling van een mogelijk baanbrekende antivirale pil voor de behandeling van Covid-19. Het bureau kondigde maandag aan dat het een "rolling review" van molnupiravir heeft gelanceerd, dat is ontwikkeld door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck.

Het bedrijf meldde eerder deze maand dat de pil het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder patiënten met vroege symptomen van Covid-19 met de helft verminderde – een uiterst effectief resultaat dat volgens experts een revolutie teweeg kan brengen in de wereldwijde strijd tegen de coronaviruspandemie.

Eerder op maandag zei Merck dat de EMA een versneld vergunningsproces voor molnupiravir was begonnen. Merck heeft al goedkeuring gevraagd voor de pil van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Binnen enkele weken wordt een beslissing verwacht van het Amerikaanse agentschap.

Als molnupiravir door een van de regelgevende instanties wordt goedgekeurd, wordt het de eerste beschikbare behandeling voor Covid-19 die niet via naalden of intraveneuze infusies hoeft te worden toegediend.

Experts op het gebied van de volksgezondheid zeggen dat het hebben van een pil die mensen thuis kunnen innemen om hun symptomen te verminderen en het herstel te versnellen, de druk op ziekenhuizen enorm kan verlichten en kan helpen om uitbraken in armere landen met zwakke gezondheidszorgsystemen te beteugelen. Als ze worden goedgekeurd, kunnen landen een tweeledige aanpak volgen om de pandemie te bestrijden: het risico voor degenen die het virus oplopen, verminderen en de uitrol van vaccins voortzetten.

Internationale gezondheidsfunctionarissen hebben echter al hun bezorgdheid geuit dat de pil onderhevig zou kunnen zijn aan dezelfde verschillen die de uitrol van Covid-19-vaccins hebben bepaald.

Merck – dat al leveringsovereenkomsten heeft met de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Maleisië en Singapore – heeft gezegd dat het zich inzet voor het verstrekken van tijdige toegang tot zijn medicijn wereldwijd met plannen voor gedifferentieerde prijzen die zijn afgestemd op het vermogen van een land om te betalen.

Vorige week vertelde een woordvoerder aan Reuters dat het bedrijf de ongebruikelijke stap heeft genomen om verschillende generieke versies van molnupiravir in licentie te geven, zelfs voordat de merkversie is geautoriseerd voor marketing "om voldoende wereldwijde levering van kwaliteitsproducten op te bouwen voor bestellingen wereldwijd".
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March