VN-experts veroordelen Amerikaanse deportaties Haïtiaanse migranten
25 Oct 2021, 14:39
foto
Haïtiaanse migranten worden na aankomst op een deportatievlucht vanuit de Verenigde Staten vervoerd n een bus. De deportatie komt te midden van het uitbreken van Covid-19 in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


VN-mensenrechtenexperts hebben vandaag de uitzettingen van Haïtiaanse migranten en vluchtelingen door Washington veroordeeld. Ze zeiden dat ze deel uitmaakten van een beleid van "raciale uitsluiting" van zwarte Haïtianen in Amerikaanse havens van binnenkomst.

Op grond van hun zogenaamde Title 42-beleid dat vorig jaar door de regering van voormalig president Donald Trump op hygiënische gronden is aangenomen, hebben de Verenigde Staten toestemming gegeven voor de collectieve uitzetting van migranten en asielzoekers. Tot nu toe heeft het honderden migranten uit een kamp in Del Rio, Texas, teruggestuurd naar Haïti en duizenden voor verwerking weggebracht uit het kampement, zeiden Amerikaanse functionarissen.

De groep van vijf VN-mensenrechtenexperts die zich richten op racisme en vreemdelingenhaat heeft een zogenaamde "beschuldigingsbrief" aan Washington geschreven om te protesteren tegen het optreden van de regering, aldus een persverklaring.

"Door de collectieve uitzetting van Haïtiaanse migranten te bespoedigen, onderwerpt de Verenigde Staten een groep overwegend zwarte migranten aan ontoelaatbare risico's van gedwongen terugkeer en mensenrechtenschendingen zonder enige individuele evaluatie", zeiden de experts. Ze voegden eraan toe dat de acties waarschijnlijk schendingen van internationale vluchtelingen- en mensenrechtenwetten zijn.

"Staten kunnen niet alle migranten van een bepaalde nationaliteit als een bedreiging voor de nationale veiligheid bestempelen, en alle migranten, ongeacht hun nationaliteit, ras of migratiestatus, moeten de bescherming krijgen waar het internationaal recht om vraagt", vervolgden ze. Een woordvoerder van de VN-experts zei dat ze niet op de hoogte was van een specifieke juridische uitdaging.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft te maken gehad met toenemende druk van sommige gezondheidsexperts en mede-democraten om te stoppen met het toepassen van de Titel 42-bevel die in wezen de toegang tot asiel heeft afgesneden voor honderdduizenden migranten, waaronder velen uit de verontruste Caribische natie.

De administratie van Biden heeft het beleid gerechtvaardigd als noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Advertenties