Experiment met Ivermectine levert geen gewenste resultaat op
25 Oct 2021, 12:34
foto


Ook in Suriname wordt er onderzocht of Ivermectine effectief genoeg is om covidpatiënten te behandelen. Maar het experiment loopt niet naar wens. In verschillende landen wordt Ivermectine niet (meer) aanbevolen om covidpatiënten te behandelen. Ondertussen is Merck, de producent van Ivermectine, aan het proefdraaien met een ander middel genaamd Molnupiravir. Het ‘covidtablet’ is de eerste in zijn soort en lijkt veelbelovend.

Ingrid Krishnadath van het Outbreak Management Team heeft de afgelopen week informatie verschaft over het Suriname Ivermectine Onderzoek. Ivermectine bestaat al dertig jaar en wordt gebruikt om parasieten bij mens en dier te bestrijden. Uit een laboratorium onderzoek is gebleken dat Ivermectine het covidvirus de baas kan zijn, maar met een hele grote doses. In een mensenlichaam, met name bij Covidpatiënten, zijn er andere resultaten. Het effect is niet hetzelfde. Er zijn ook bijwerkingen.

Aan het Surinaamse project dat in juli is gestart, hebben zich maar 297 personen aangemeld. 100 waren geschikt om mee te doen. Het overgrote deel voldeed niet aan de lange rij van vereisten. De mensen moeten bijvoorbeeld ouder zijn dan 18, niet lijden aan bepaalde ziektes, moeten geen gebruiker zijn van bepaalde medicijnen, moeten zwaarder zijn dan 48 kG, niet zwanger zijn, tenminste twee klachten hebben die met covid te maken hebben. Er zijn eigenlijk 800 personen nodig geweest om een beter beeld te krijgen, geeft Krishnadath aan.

“We gaan niet lang meer door”, deelt Krishnadath mee. “Misschien deze maand nog om een volledig beeld te kunnen krijgen van wat we hebben gehaald. Er zijn ook geen fondsen om langer door te gaan.” In andere landen wordt Ivermectine niet aangeraden om covidpatiënten te behandelen omdat er onder andere geen positief effect is op het aantal opnames in het ziekenhuis en ook niet op het dodental. "Wereldwijd is er nog steeds discussie, ook al dropt men het hier en daar," merkt Krishnadath op. "Er is nog geen streep doorgehaald. De aanbeveling is voor 'clinical trials' gebruiken." Ze merkt op dat er geen harde bewijs is dat het Ivermectine werkt. "Er is onvoldoende bewijs zodat de directeur van Volkgezondheid kan zeggen "geef het maar aan alle covidpatiënten." Dat bewijs is er niet. Hij kan dat dus niet zeggen."

De producent van Ivermectine, Merck, is al een tijdje bezig te experimenteren met Molnupiravir. Zij stelt dat met dit middel, ziekenhuisopnames en zelfs overlijden voorkomen kan worden. Ze benadrukt dat het geen Covid voorkomt. Of Suriname zich in het rijtje van landen gaat scharen om aan de dure ‘covidpil’ te komen om zijn covidpatiënten te behandelen, is niet duidelijk. “Ik ben niet de persoon die kan zeggen of we dat hier gaan gebruiken of niet,” zegt Krishnadath. Ze benadrukt dat vaccineren nog steeds het beste middel is om ernstige ziekte of overlijden te voorkomen.

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March