Haïti: Brandstoftekorten nekken vrouwen en kinderen
25 Oct 2021, 04:48
foto
Een motor passeert terwijl de lokale bevolking met containers loopt die worden gebruikt voor olie en benzine. Haïti kampt al weke met brandstoftekorten in Port-au-Prince. (Foto: Reuters)



Brandstoftekorten in Haïti brengen het leven van honderden vrouwen en kinderen in gevaar, aangezien ziekenhuizen bijna geen elektriciteit meer hebben. Dat heeft  de Unicef-kinderorganisatie van de Verenigde Naties zondag gezegd.

De brandstoftoevoer naar de hoofdstad Port-au-Prince is de afgelopen weken ernstig verstoord door een golf van ontvoeringen, waaronder de ontvoering deze maand van een groep Amerikaanse en Canadese missionarissen. Leiders in de transportsector zeggen dat het leveren van brandstof te gevaarlijk is voor chauffeurs die het risico lopen ontvoerd of gekaapt te worden.

Unicef zei dat het een deal had gesloten met een lokaal bedrijf om brandstof te leveren aan ziekenhuizen in Port-au-Prince en het zuidelijke schiereiland van Haïti, dat in augustus werd getroffen door een aardbeving. Het bedrijf zag echter af van de deal vanwege bezorgdheid over de veiligheid.

"De levens van veel vruchtbare vrouwen en pasgeboren baby's zijn in gevaar omdat ziekenhuizen die hen levensreddende zorg zouden moeten bieden, niet normaal kunnen functioneren vanwege een gebrek aan brandstof", zegt Raoul de Torcy, plaatsvervangend vertegenwoordiger van Unicef voor Haïti, in een verklaring.

Veel Haïtiaanse bedrijven en instellingen vertrouwen op dieselgeneratoren om elektriciteit te garanderen als gevolg van constante stroomuitval. Het onvermogen om brandstof te vervoeren heeft geleid tot waarschuwingen van industriële groepen. Zo heeft de belangrijkste mobiele telefoonserviceprovider van het land, laten weten dat het de komende dagen mogelijk zijn diensten moeten sluiten.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April