Politie ontruimt bezette woningen Dalianproject
24 Oct 2021, 00:00
foto
Diverse woningen waar mensen geen eigendomspapieren kunnen aantonen, worden ontruimd te Dalianproject. (Foto's: René Gompers)


De politie is druk bezig het ‘Dalianproject’ in Paramaribo Noord, van occupanten te zuiveren. Met documenten in de hand gaat ze huis aan huis om te controleren of de mensen die zich daar bevinden, werkelijk de eigenaren zijn. Wie de juiste papieren niet kan overleggen, wordt terstond ontruimd. Sommigen worden als verdachten afgevoerd. Daar zitten zelfs mensen tussen die er al langer wonen. Al hun hebben en houden worden uit de huizen gehaald die ze al die tijd illegaal in bezit hadden. Elf personen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau Geyersvlijt.

Al vroeg zaterdag waren verschillende eenheden op het project aanwezig. Maar op de illegaal bezette percelen hadden ze niemand aangetroffen. Ook in de meeste gekraakte woningen niet. De naamborden zijn van de percelen verwijderd. Een truck heeft minimaal twee ‘tripjes’ gereden om de bordjes weg te brengen. Naarmate de dag vorderde, kwamen de occupanten in de auto aan. De mobiele eenheid heeft ervoor gezorgd dat ze het project niet konden betreden. De mensen zijn teruggedrongen en weggestuurd.  

Rechtmatige eigenaren zijn zichtbaar opgelucht. Met de ‘huispapieren’ in de hand staan ze voor hun huizen, wachtend op de controle van de politie. Van sommigen zijn de huizen besmeurd met de woorden ‘bezet,’ zijn de sloten kapot gemaakt en is dievenijzer aangebracht. Bij sommigen zijn de sloten verwisseld. De eenheden hadden af en toe grote moeite om de deuren van de gekraakte huizen open te breken. Als dat eenmaal gelukt was, werden de spullen uit de woningen gezet.

Borden worden verwijderd van de bezette percelen.

In sommige gekraakte huizen bevonden zich nog occupanten. Zij beweerden de eigenaren te zijn terwijl de rechtmatige eigenaren er bijstaan met de juiste papieren. Elf zijn als verdachten aangemerkt en afgevoerd. In andere gevallen is gebleken dat de mensen die er al langer wonen, ook gewoon occupanten zijn. Zij konden niet bewijzen dat ze de rechtmatige eigenaren waren. De huizen zijn onmiddellijk ontruimd van de illegale bewoners en de huisraad. Bedden, bankstellen, klerenkasten, koelkasten, gasfornuizen en materiaal voor verbouwing zijn enkele van de bezittingen die buiten zijn gezet. Er zijn ook walabapalen die bij een rij huizen onderdeel van een muur zouden zijn, weggehaald.

“Als men een woning wil occuperen gaat men voor de consequenties moeten instaan,” merkt waarnemend ressortcommandant Steven Tilborg op. “Soms wordt alle hebben en houden buiten gezet. Dat is een eigen risico. Men is er op de hoogte van dat occuperen niet mag. Een paar jaren terug was het misschien een gedoogbeleid maar dit kan zo niet meer doorgaan. Terwijl anderen de legale wegen bewandelen, willen anderen het anders doen. Nee. We maken korte metten hiermee. Een no nonsens beleid.”

Een paar occupanten hebben op een bepaalde afstand van het project langs de weg, post gevat. Tilburg merkt op dat er voorzieningen zijn getroffen om herhaling te voorkomen. “We zijn ermee bezig,” deelt hij mee. “We gaan het niet blauw blauw laten. We verwachten wel wat wanneer we van hier vertrekken. Maar we hebben gezorgd voor adequate bewaking. We dulden in elk geval geen chaos.”

Advertenties