Overheid treedt nog steeds niet op bij bezetting 'Dalianproject'
23 Oct 2021, 00:00
foto
Nog steeds worden huizen op het 'Dalianproject' in Paramaribo Noord bezet gehouden. Er is nog niet opgetreden door de regering. (Foto's: René Gompers)


Het is nogal druk op het ‘Dalianproject’ in Paramaribo Noord. Terwijl een paar groepen mensen lappen grond van hoog gras ontdoen met houwers, grasmaaiers of door het in brand te steken, hebben anderen een aantal huizen gekraakt. Ook bij het aangrenzende project, Suri Village van Intervast, heeft men geprobeerd gronden in te pikken. “Het leek meer op een georganiseerde occupatie,” merkt een bezorgde bewoner op. “Ze wisten precies welke huizen nog geen eigenaar hebben.”

De occupatie is al ruim een week gaande. “Wij buren hebben een groepsapp,” deelt bewoner ‘Petje’ mee. “Plotseling werden we gemeld dat er vreemde mensen in de huizen probeerden in te breken. We zijn komen kijken we zagen dat ze de huizen hebben gekraakt die nog geen eigenaar hebben. Later hoorden we dat Leo Brunswijk en Bordo de avond van te voren zijn geweest met een map van het project. De volgende dag kwam een hele groep en die wist precies welke huizen te bezetten. Ze zijn niet aan mijn huis en ook niet van de overbuurman gekomen maar wel aan die huizen waar we nog nooit iemand hebben gezien.”


Ondertussen heeft Joël ’Bordo’ Martinus op verschillende media ontkend dat hij mensen heeft aangezet om gronden en huizen te bezetten. Hij begrijpt de nood van de mensen wel, geeft hij aan. ‘Bordo’ hoopt dat de regering de mensen kan helpen. Omar is een van de mensen die een stuk grond is komen claimen. Hij zegt dat “no wan partij” hem heeft aangezet om te occuperen. Hij en vele anderen geven aan dat ze “via via” hebben gehoord dat er grond beschikbaar is. “Her Sranan dyaso,” merkt Omar op. “A no wan bevolkingsgroep nomo dya.”

Roepesh werkt bij Intervast. “Ze zijn ook hier gekomen,” deelt hij mee. “Ze waren er met houwers en bedreigden ons. We hebben ze gezegd dat hier een particulier project is. Ze hebben toch brand gestoken op de percelen. Een paar van de buurtbewoners waren genoodzaakt om hun huizen te verlaten want de rook die naar hen toewaaide was vreselijk.” Hij wijst op een hoopje borden met namen. “We hebben die borden weer weggehaald. Ze zijn er vandaag niet. Het is wel nog steeds een onveilige situatie. Ik hoop dat de regering snel iets doet.”

Bewoner Petje is aan de ene kant blij dat het hoge gras weg is. “Maar het moet wel eerlijk aan toe gaan,” voegt hij er aan toe. “Ik begrijp dat de mensen ook een huis zoeken. Maar laat het op de juiste manier gaan zoals wij dat gedaan hebben. Vanaf de aanvraag tot toewijzing. Want als de regering deze mensen gewoon zo zal helpen, dan word ik dan ook gestimuleerd om gewoon ergens een stuk grond of een huis te gaan occuperen. Zo gemakkelijk?”

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft in De Nationale Assemblee de occupatie afgekeurd. Hij deelde mee dat de mensen tot vrijdag de kans hadden om te vertrekken. Als dat niet gebeurt, zal er nu wel worden opgetreden. De politie en de mobiele eenheid zijn er al eerder geweest maar hebben niet opgetreden. Vrijdag was er gewoon ‘markt’ op het project. Er staan wel ‘security guards’ bij de ingang die de mensen en  uit laten.

Petje laat zijn ‘huispapieren’ zien. De constructie van het contract is niet zo snel te begrijpen. Het komt erop neer dat het project staat op een perceelland dat aan het pensioenfonds van Staatsolie werknemers behoorde. Het is overgekocht door Fonds Woningbouw Lagere Inkomensgroepen. Het Fonds heeft verkaveld en verkocht aan de mensen die een aanvraag hebben gedaan. De Surinaamse Postspaarbank heeft voor de mensen die niet direct konden betalen, gefinancierd. De huizen zijn door het Chinese bedrijf Dalian gebouwd. De overheid is bezig met een onderzoek omdat er misstanden zijn geconstateerd. Zolang het onderzoek loopt is alles dat met het project te maken heeft ‘on hold’ gezet. Er is nog geen stroom in het project. “Dat is een van de redenen dat de eigenaren nog niet kunnen verhuizen,” geeft Petje aan. “Als dat er morgen is, zullen binnen twee weken alle eigenaren hier wonen,” weet hij zeker.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April