Cameron schetst intrieste toestanden thuisisolatie
15 Oct 2021, 23:09
foto
Bart van Lohuizen, operations manager van de 178 Covid-lijn (l) en Meredith Cameron, hoofd van de mobiele unit Alpha. (Foto: René Gompers)


De eerste officiële cijfers van het aantal mensen dat thuis de Covid-19-ziekte doormaakt, zijn binnen. De situatie is triest. Tussen 1 en 13 oktober zijn er 922 personen genezen die thuis in isolatie waren. De afgelopen week zijn er 19 overleden en zijn 1.875 personen nog in thuisisolatie. 132 van de 180 beschikbare zuurstof concentrators (een apparaat dat zuurstof uit de lucht haalt, waar het staat) zijn in gebruik. Terugkrijgen van de apparaten is soms heel erg moeilijk; met tranen en veel verdriet worden de machines door de mensen teruggegeven. Soms zitten meerdere familieleden om beurten aan de machines.

Bart van Lohuizen, operations manager van de 178 Covid-lijn, heeft de cijfers gepresenteerd. Hij stelt dat het personeel ook onder druk staat. Er is meer menskracht ingezet en methodes zijn uitgewerkt om meer werk aan te kunnen. Een daarvan is het bijhouden van de thuisisolaties. Artsen gaan dagelijks informatie mailen. De cijfers zullen wekelijks worden bijgewerkt. 178 gaat ook de mensen die een Covidtest hebben gedaan, het resultaat via een sms doorgeven. Van Lohuizen geeft aan dat er tot 14 oktober 132 zuurstofmachines thuis in gebruik zijn; 106 stuks die op 220 volt stroom werken en 26 die op 110 volts draaien.

Hij en verpleegkundige Meredith Cameron, hoofd van de mobiele unit Alpha, vertellen dat de apparaten niet altijd op tijd worden teruggeven. Dit brengt problemen met zich mee, omdat iemand anders dan (in een ander huis) langer in ademnood verkeert. De zuurstofapparaten ophalen is ook een uitdaging. "Soms weigeren families om de concentrators af te staan," haalt Cameron aan. "Want soms kent de familie een tante die het ook nodig heeft. Dan rij je naar het adres. Je doet een beoordeling, maar je moet die concentrator meenemen. En de familie huilt; 'nee, we hebben het nodig voor iemand anders. ' Maar er is een andere persoon die het dringender nodig heeft. Dit zijn zaken die ik onder andere meemaak."

Van Lohuizen: "Wat we sinds deze week hebben afgesproken is dat alle mensen, de persoon zelf of een familielid, een bruikleenovereenkomst tekent. De artsen geven aan dat gemiddeld 7 dagen gebruik gemaakt wordt van het apparaat. Dus nu bellen wij pro actief op dag 7 om de concentrator weer in te leveren bij KKF. Indien het niet ingeleverd kan worden op dag 7 is er sprake van een afwijkende situatie en is herbeoordeling nodig van de huisartsen of een 178-arts. En volgt dan eventueel een ziekenhuisopname."


Eén van de taken van Cameron is om na te gaan of iemand naar het ziekenhuis gebracht moet worden. "Je treft de mensen aan in een heel sombere toestand. Soms zijn het hele families die één concentrator delen in een huis. Soms 5 mensen die om beurten een beetje zuurstof pakken. Een doet het soms slechter dan de andere. Er is geen plek in het ziekenhuis. Hoe graag je het ook wil…er is geen plek."

"Vaak genoeg zijn de mensen met wie het erg slecht gaat, mensen die niet gevaccineerd zijn," vertelt Cameron. Ze haalt voorbeelden aan van mensen die alleen wonen, waarvan soms pas na dagen wordt opgemerkt door buren dat ze thuis ziek zitten. Soms hebben ze een paar dagen niet gegeten. Een ander voorbeeld is van een jonge moeder. Ondanks alle moeite die door het team gemaakt is, is zij toch overleden, haar kinderen achterlatend. De situatie is heel erg triest."
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April