Journalisten uiten ontevredenheid over persconferenties
12 Oct 2021, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee neemt de protestbrief in ontvangst uit handen van Jason Pinas. (Foto's: René Gompers)


Journalisten hebben protestbrieven ingediend bij het Kabinet van de President en van de Vicepresident,  Assembleevoorzitter Marinus Bee en de Communicatie Dienst Suriname (CDS). De groep is ontevreden over hoe het er aan toegaat op persconferenties van de regering. Binnen "afzienbare tijd" zal de groep antwoord krijgen, heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking beloofd. Hij heeft de brief namens de president in ontvangst genomen.

"Voor mij is afzienbare tijd vóór de volgende persconferentie," deelt journalist Ivan Cairo aan collega's mee. De protestbrief is een initiatief van Vishmohanie Thomas. De brief is ingediend door vertegenwoordigers van radio, televisie, krant en online nieuws. De brief zou in eerste instantie persoonlijk door president Chan Santokhi in ontvangst genomen worden. Toen de groep zich aanmeldde was hij verhinderd geraakt.

"In de brief is aangegeven wat er misgaat en wat er verbeterd kan worden," geeft Cairo aan. "We hopen dat er binnen afzienbare tijd verandering komt. Als dat niet gebeurt, zullen we als groep maatregelen moeten nemen om een goede werksituatie tijdens persconferenties te garanderen. Dat we ons niet beknot voelen, en ook niet beknot worden."

Ivan Cairo staat collega's te woord.

Een van de zaken die de groep verbeterd wil zien zijn de inleidingen van de president en de minister. Die duren soms zo lang, dat er te weinig of geen ruimte bestaat om vragen te stellen. Dan nog zijn de antwoorden te lang en zijn vragen onvoldoende en toch niet beantwoord. De journalisten willen ook meer toegang tot ministers.

Assembleevoorzitter Bee heeft de protestbrief persoonlijk in ontvangst genomen. Ook hij gaat de regering aandacht vragen. "Als beleidsmakers moeten we soms blij zijn met die kritische vragen," merkt hij op. "Het houdt ons scherp. We hebben geen ruimte voor ja-knikkers. Anders gaan we in slaap vallen en niet presteren, niet groeien. Die scherpheid moet niet vertaald worden als tegenstand." De brief aan de vp en CDS is niet persoonlijk afgegeven.

Cairo deelt mee dat de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) op de hoogte is gesteld van de actie. "Waarom dit geen SVJ-actie is? Omdat er niet alleen SVJ-leden betrokken zijn. Er zijn zelfs meer niet-leden. We hebben de organisatie wel op de hoogte gesteld dat er ontevredenheid is over de informatiestroom vanuit de regering, in dit geval op de persconferenties. De SVJ is schriftelijk en mondeling verwittigd over de actie. Als het nodig mocht zijn, staat het SVJ-bestuur klaar om te ondersteunen."

U kunt de protestbrief hier downloaden.
pdf-icon.gif Protestbrief.pdf                
Advertenties