Open Campus: De diverse diversiteiten van Suriname
04 Oct 2021, 19:32
foto


Culturele diversiteit en positieve waarden voor een gezonde samenleving

De  Open Campus Lecture Series De diverse diversiteiten van Suriname staat in het teken van de natuur, gezondheid, cultuur, methodologie en overige diversiteiten. Dinsdag staat in het licht van Culturele diversiteit.


Tijdens Webinar 7 van de Open Campus Lectures staat de culturele diversiteit met wortels in religie en spiritualiteit centraal. Kirtie Algoe presenteert over veerkracht tijdens verwarring en verdeeldheid tegen de achtergrond van interreligieuze en etnische verhoudingen in Suriname en Guyana. Beide landen hebben een rijke culturele diversiteit met wortels in religie en spiritualiteit. De vraag is hoe in tijden van verwarring en verdeeldheid op politiek en cultureel vlak deze samenlevingen met de beschikbare veerkracht, de balans kunnen herstellen. Er wordt ingegaan op de invloed van overheidsbeleid, politieke polarisatie, leiderschap en spirituele hulpverlening. Tenslotte komt aan bod hoe via een respectvolle uitwisseling van positieve culturele waarden een duurzame toekomst mogelijk is in een gezonde samenleving.

Psychiatrische stoornissen
In de tweede presentatie belicht Kamla Nannan Panday-Jhingoeri psychiatrische stoornissen tegen de achtergrond van de culturele diversiteit. Zij  verduidelijkt de betekenis van culturele verklaringen van verschillende bevolkingsgroepen op bovennatuurlijk of transpersoonlijk gebied zoals reïncarnatie, vervloekingen, bezetenheid, en zwarte magie. Deze verklaringen kunnen bijdragen aan het oplossen van psychische problemen op het vlak van ‘vergeten’ trauma’s die met westerse behandelmethoden moeilijk kunnen worden vastgesteld. Door het westers psychiatrisch model te combineren met de transpersoonlijke regressietherapie kunnen psychische problemen waaraan een culturele verklaring worden gegeven, beter worden behandeld. Bij het activeren van de zelfhelende vermogens van de cliënt kan religie ondersteunend werken. De cliënt wordt daarbij in staat gesteld om vroegere gebeurtenissen en de gevolgen daarvan een plek te geven.

De uitvoering van de Open Campus Lecture Series is in handen van een consortium met de Stichting Green Heritage Fund Suriname, Stichting Wetenschappelijke Informatie, Digital Talents Academy, en de Leerstoel van Prof. Jack Menke aan onze universiteit. Met deze activiteit wil de organisatie een brug slaan naar de samenleving en kennis verbinden met beleidsacties.

Registratie en deelname
Na de twee presentaties volgt  een paneldiscussie met het publiek. In het panel zitten Betty Cederboom, Kirtie Algoe en Kamla Nannan Panday-Jhingoeri. De kernvraag is: Hoe een gezonde samenleving bouwen waarin de diverse culturen een positieve betekenis hebben voor de psychische problematiek, de sociale en morele ontwikkeling? Eenieder kan dinsdagavond kosteloos deze unieke serie volgen op ATV en de social media en vooraf registreren voor deelname.
Advertenties