Franse ambassade verstrekt weer visa
28 Sep 2021, 07:28
foto
Franse ambassade in Paramaribo verstrekt weer visa. (Archieffoto: Ranu Abhelakh)


Stapsgewijs geeft de Franse ambassade weer visa af voor reizen naar Franse overzeese gebieden, waaronder buurland Frans-Guyana. Op weg naar het nieuwe normaal is het ‘formele’ personenverkeer tussen Albina en Saint-Laurent-du-Maroni onder strenge Corona-regels heropend. “Wij bieden personen alvast de gelegenheid om een afspraak te maken voor een visumaanvraag”, zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk aan Starnieuws.

Reizigers moeten volledig gevaccineerd zijn en een antigeen (snel)test doen. Bij de Franse grenspost is er controle van het paspoort met visum, vaccinatiebewijs en resultaat van de antigeentest. Op dit moment worden nog niet alle Covid-19 vaccins waarmee er in Suriname gevaccineerd wordt aan de grens geaccepteerd, zegt Joly. De Fransen houden zich aan de regels van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding dat het Chinese Sinopharm-vaccins nog niet erkent.

Ondanks de lockdowns en het verbod op het personen- en goederenverkeer de afgelopen maanden, was de Marowijnerivier elke dag drukbevaren. Personen gingen de grens over en weer. Een open riviergrens van 520 kilometer lang controleren en de veiligheid handhaven is dweilen met de kraan open. Voor een betere controle en overzicht zien de Fransen liever dat personen op een legale manier de grensoversteek doen.

Grenspas-app
Joly blijft voorstander voor het invoeren van een grenspas voor de bewoners aan beide zijden van de rivier. “De grenscontrole blijft een uitdaging. We kunnen de grensbewoners liever een grenspas geven waarmee ze vrijelijk kunnen bewegen in het grensgebied”, beargumenteert hij. Sinds dit jaar kennen Suriname en Frankrijk de nieuwe grenslijn met 2300 GPS-punten die digitaal is vastgesteld vanaf de monding van de Marowijne rivier tot aan de samenvloeiing van de Lawa, Litani en de Marowini. “De grenspas kan dus ook digitaal zijn op je mobiel - een grenspasapp.”

Geen bemande checkpoints
Bij elke oversteek van de rivier en hiermee de digitale grenslijn wordt de oversteekinformatie automatisch geregistreerd, bijvoorbeeld via een ‘GrensCheck-app’. “Wij hebben dan geen personen nodig voor checkpoints, grensposten langs de rivier.” Technisch gezien is de grenspas makkelijk en realiseerbaar, “maar de uitdaging zit hem in het vaststellen van wie werkelijk een grensbewoner is en ook in het gebied woont”. De grenspas kan het kort verblijf in elkaars land regelen en kan bijdragen in de aanpak van het illegaal personenverkeer aan de grens.

Voor de Covid-19 situatie verstrekte Joly gratis toeristenvisa aan Surinamers die een tour via een reisbureau of touroperator wilden maken in Frans-Guyana. De optie werd doorgetrokken voor residerende buitenlanders in Surinamers en de categorie werd uitgebreid met onder meer sporters en kunstenaars. Terwijl geregistreerde zakenlieden een multiple-entry visum voor langere duur konden bemachtigen. Vanwege de Covid-19 pandemie zijn nog veel plekken aan de Franse kant gesloten voor het publiek of gebonden aan lockdowntijden.

Nieuwe veerboot 2022
Aanvankelijk was de ingebruikname van de nieuwe veerboot gepland voor eind augustus 2021. Maar door Covid-19 is er vertraging opgelopen. Er zijn ook extra kosten komen kijken om de boot naar ons gebied te krijgen. “Frankrijk betaalt deze extra kosten en we verwachten de veerboot in het eerste kwartaal van 2022”, geeft de ambassadeur aan.

Op dit moment worden er geen visumaanvragen via de website van de ambassade afgehandeld. Voor informatie en/of afspraak maken voor een aanvraag kan men mailen naar: admin-etrangers.paramaribo-amba@diplomatie.gouv.fr
Advertenties