ROM wil met schoonmaakactie de bewustwording vergroten
27 Sep 2021, 00:57
foto
Jongeren bezig in Latour met het schoonmaken van een goot. Deze is vol met rommel, waardoor het water niet weg kan stromen. (Foto's: René Gompers)


Ongeveer 80 jongeren en een aantal medewerkers van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) hebben zaterdag een schoonmaakactie gehouden op Latour. “Het is schoner, in elk geval beter geworden,” stellen Gaby, Amy en Jeannie, enkele jongeren van de buurt, die aan de actie hebben deelgenomen. “Het zag er echt smerig uit, sommige plekken roken niet goed.” Het moeilijkste werk was een vervuilde trens aan de Grensstraat. Ook minister Silvano Tjong Ahin is in de vieze goot afgedaald om met de jeugdigen de troep op te ruimen. Behalve een goede uitrusting zoals waterflessen, baddoekjes, petten, laarzen en handschoenen, hebben de jeugdigen ook allemaal een waardebon van SRD 500 voor schoolspullen gekregen.

De schoonmaak heeft te maken met een bewustwordingscampagne van ROM. “De actie is bedoeld om jongeren bewust te maken van een schoon milieu en ze te leren hoe zich te ontdoen van de verschillende soorten vuil,” deelt Tiffany van Ravenswaay van ROM mee. Zij is ook de projectcoördinator van de bewustwordingscampagne. Er is op drie locaties schoongemaakt op Latour. De actie is een proefproject, geven Ravenswaay en minister Tjong Ahin aan. ROM wil zoveel mogelijk buurten aandoen. Maar dit hangt van de sponsoring af. Het project wordt niet uit staatsmiddelen betaald. Fernandes, Staatsolie, Gow2 en IamGold zijn enkele van 13 sponsoren geweest bij het startsein. In december is er in elk geval een hele grote schoonmaakactie, kondigt Ravenswaay aan.

Op Latour is geconcentreerd op zwerfvuil, in het bijzonder de petflessen die lozingen kunnen verstoppen zoals aan de Grensstraat. Het startsein van deze activiteit was op het open veld naast Brandweer Latour waar Tjong Ahin en ROM-directeur Ritesh Sardjoe flink hebben geharkt en een paar zakken met troep hebben gevuld. De hele wereld heeft een probleem met afval, merkt Tjong Ahin op. “Hoe meer we consumeren en hoe meer we willen bezitten, hoe meer afval er ontstaat,” haalt hij tijdens zijn toespraak aan. “Dat afval vormt een grote bedreiging voor mens en dier. Ook de dieren die we niet zien. Zoals de zeeschildpadden en vissen. We weten allemaal dat plastic op de een of andere manier op zee terechtkomt en daar de dieren ook hindert.”

Deze grote zak met vuil is uit de goot gehaald.

Gaby, Amy en Jeannie hebben langs straten en goten opgeruimd. “We zijn een heleboel spullen tegengekomen,” delen ze mee. “Flessen, tassen, zakken, eten, papier, spaarpotten, tandenborstels, emmers, ballen, zakdoeken en pangi's.” Jeannie houdt het niet op ‘hou je land schoon.’ “Gooi je vuil in een ton! Anders gaan die goten weer verstoppen en kan het water niet weg,” voegt ze er aan toe. Twee jongens hebben een grote zak met vuil uit een van de trenzen gehaald en over de weg gesleept naar een verzamelpunt. Nathan en Dashaar roepen de buurtbewoners ook op om “alsjeblieft uw vuil in een vuilzak te zetten en aan de vuilnisman mee te geven en niet gooien in de goot.” Recyclen kan ook voert Nathan aan: “Niet in de goot, zet die flessen in die recycle bin.”

Tjon Ahing stelt dat de samenleving verantwoordelijker moet worden voor zijn eigen omgeving en niet alles moeten overlaten aan de overheid. “De essentie van vandaag is dat je bewust wordt van je eigen omgeving,” deelt hij mee. “Dat het uiteindelijk niet de overheid moet zijn die steeds voor uw deur komt om schoon te maken. Geloof me, geen enkele overheid kan dat doen ook al heb je heel veel geld. Het moet bij ons zelf beginnen, in ons huis, ons erf, voor het erf, in je straat. “Een schone omgeving gaat je gelukkiger maken en gezonder.” Na de schoonmaakactie hebben al de jeugdigen een waardebon van SRD 500 van Beyrouth Bazaar ontvangen voor schoolspullen.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April