Enthousiasme bezoek van de president aan Nederland
27 Sep 2021, 08:38
foto


Ik begrijp het enthousiasme van de regering en het bestuur over het bezoek onlangs van president Chan Santokhi van Suriname aan Nederland. Maar vanwege de "set back" van de afgelopen 10 jaren en het niet oppakken van structurele vraagstukken van de afgelopen 40 jaren zal het niet zo simpel blijken met de praktische uitvoering, zoals men pretendeert. Ik denk dat Suriname zijn huiswerk beter moet maken, alvorens grote projecten op te zetten.

Ik denk bijvoorbeeld binnen de overheidssector, de digitale ontwikkeling moet snel worden aangepakt. Er is te veel bureaucratie voordat een beleidsbeslissing wordt genomen. Er zijn volgens schattingen ongeveer 50.000 ambtenaren, dat is gewoon te veel. Uiteindelijk zal men het overheidsapparaat toch moeten afslanken, hoe zuur dat ook klinkt. Want het drukt behoorlijk hard op de overheidshuishouding. Hoe gaat men dat aanpakken?

Er zijn personen zelfs binnen de regeringscoalitie die over heel grote lappen grond beschikken, die door vriendjespolitiek aan de gronden zijn gekomen, maar niet in productie kunnen of willen brengen. Hoe gaat de regering dat aanpakken? Als men Nederlandse boeren wil uitnodigen om in Suriname een bedrijf op te zetten. En hoe transparant is het vergunningensysteem in Suriname? Die bestaat in Suriname nog steeds niet. Je komt vrij simpel gemakkelijk aan een vergunning als je wat smeergeld bereid bent te betalen. Dat heeft altijd in Suriname bestaan.

Er is nog te veel criminaliteit, dan wel druggerelateerde criminaliteit in Suriname aanwezig. Dat geeft het land nog steeds een slecht imago. Hoe gaat men dat aanpakken?

Met de waterwegen is het nog steeds een drama in Suriname. Elke keer bij grote regenvallen zijn er problemen met het afvoeren van het overtollige water. Nederland is wereldkampioen in watermanagement, men zou bepaalde zaken gemakkelijk kunnen aanpakken.

Hoe zit het met de digitale infrastructuur in Suriname bij andere instanties? Daar moet men ook nog een hele vertaalslag maken. Als je op de internationale airport aankomt, merk je al dat een heleboel zaken vrij primitief verlopen.
Exploitatie en export van hout en goud: intussen wordt de natuur flink beschadigd. Men zou in Suriname aan product differentiatie moeten denken, bijvoorbeeld meer eindproducten met de aardolie, rijstproducten, houtproducten en met groente en fruitsoorten (zoals vroeger met o.a. Interfood).

De goudsector ordenen gaat ook niet gemakkelijk worden, aangezien er coalitieleden van de regering en van de vorige regering grote goudconcessies in hun bezit hebben. Door de grote houtkap maakt men nog steeds veel kapot in de natuurlijke habitat van mens en natuur (vervuiling van het grond). Door de temperatuurstijging is het te verwachten dat er in de toekomst nog meer wateroverlast zal voorkomen. Hoe wil men dat aanpakken? (Herplanting of herbebossing?)

Men wil geschoolde mensen/talenten aantrekken? Wat is het plan precies? Men zou kunnen denken om de pensioengerechtigde leeftijd in Suriname flexibeler te maken vooral als het gaat om expertise of specifieke kennis op bepaalde gebieden. Om bijvoorbeeld bepaalde mensen langer dan hun zestigste te laten werken met wederzijdse goedkeuring. Men zou deze wet kunnen wijzigen.

Sommige traditionele fenomenen/vraagstukken van afgelopen 45 jaren bestaan helaas nog steeds, ook tijdens deze regering. Daar moet men wel paal en perk stellen. (Denk aan nepotisme en friends and family benoemen op belangrijke posten zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.) Ik geef toe dat deze regering de kans moet krijgen, om hun job zo correct mogelijk uit te voeren. Mijn intentie is dan ook om opbouwende kritiek te leveren op de beleidsmakers in Suriname. Ik hoorde de president vertellen over een marktpotentieel van 700 miljoen mensen. (Het Caraïbisch gebied en Latijns Amerika). En dat is dus groter dan Europese Unie en USA apart in ogenschouw genomen.
Wel interessant uiteraard. Ben wel benieuwd hoe men schaalvergroting gaat toepassen in Suriname?

Beloven is een ding, maar waarmaken dat is een ander verhaal zoals vaak gebleken in de Surinaamse politiek.

Anand Gajadhar
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April