Texas migrantenkamp ontruimd, VS zet deportaties voort
25 Sep 2021, 23:06
foto
Migranten die de Verenigde Staten hopen binnen te komen, wachten in een geïmproviseerd kampement onder de internationale brug in Del Rio, Texas. De kamp is intussen ontruimd. (Getty Images)


Een grenskamp in Texas waar ongeveer 15.000 migranten geïmproviseerde schuilplaatsen hadden opgezet, is ontruimd. De autoriteiten zetten intussen een controversieel beleid voort om asielzoekers uit de Verenigde Staten te verdrijven.

Werknemers waren vrijdag klaar met het verwijderen van het laatste puin van geïmproviseerde schuilplaatsen en tenten in Del Rio, Texas. Staatstroepen stonden  langs de oevers van de Rio Grande, aan de grens met Mexico, om nieuwe overtochten te ontmoedigen.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, zei dat "er geen migranten meer zijn in het kamp onder de Del Rio International Bridge".

Bijna 30.000 migranten, van wie velen uit Haïti, hadden de afgelopen twee weken gekampeerd onder de Del Rio International Bridge. Volgens Mayorkas zullen meer dan 12.000 migranten de kans krijgen om voor de Amerikaanse immigratierechters te pleiten voor bescherming. Naar schatting 8.000 keerden vrijwillig terug naar Mexico en werden 2.000 uitgezet.

De komende dagen kunnen er meer worden uitgezet onder pandemische bevoegdheden die mensen de kans ontnemen om asiel aan te vragen. Een Amerikaanse functionaris met directe kennis van de situatie vertelde het persbureau Associated Press dat er vrijdag zes vluchten naar Haïti gepland waren, zeven op zaterdag en zes op zondag, maar dat kon veranderen.

Democratische wetgevers en mensenrechtenorganisaties hebben de repatriëring van Haïtiaanse migranten naar een onrustig land dat sommigen meer dan 10 jaar geleden verlieten, hard veroordeeld.

Beelden van een grenswacht die teugels als zwepen gebruikt om Haïtiaanse migranten in bedwang te houden, leidden eerder deze week tot verontwaardiging.
"We weten dat die beelden op pijnlijke wijze de ergste elementen van de voortdurende strijd van ons land tegen systemisch racisme opriepen", zei Mayorkas op een persconferentie en beloofde een snel onderzoek naar de zaak.

Bruno Lozano, de burgemeester van Del Rio, prees agenten voor het verstrekken van voedsel en medische zorg en zei dat er geen doden waren. Hij zei dat zijn functionarissen het struikgewas langs de Rio Grande doorzochten om er zeker van te zijn dat niemand zich verstopte voordat de internationale brug, die op zijn vroegst zondagavond zou plaatsvinden, heropend zou worden.

President Joe Biden zei dat de manier waarop de agenten zich gedroegen "vreselijk" was en dat "mensen ervoor zullen betalen".

"Het is een schande, maar het is meer dan een schande - het is gevaarlijk, het is verkeerd, het stuurt de verkeerde boodschap de wereld rond en stuurt de verkeerde boodschap thuis. Het is gewoon niet wie we zijn', zei Biden.

De agenten hebben administratieve taken gekregen terwijl de administratie onderzoek doet. De beelden hebben geleid tot het ontslag van de speciale gezant van de VS in Haïti.

Haïtianen die de afgelopen dagen terugkeerden naar Mexico, werden opgewacht door Mexicaanse functionarissen die hen aanspoorden om terug te keren naar de zuidgrens van Mexico met Guatemala om daar asiel aan te vragen.

Het Mexicaanse kantoor van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat het op zoek is naar landen waar sommige Haïtianen een verblijfsvergunning hebben of waar hun kinderen het staatsburgerschap hebben als alternatief voor deportatie naar Haïti.

Vrijdag meldde persbureau Reuters dat de IOM Brazilië formeel had gevraagd om enkele Haïtianen uit het kamp te ontvangen, volgens twee bronnen met kennis van het verzoek.

Washington verlengde in mei de tijdelijke bescherming tegen deportatie naar Haïtianen in de VS, daarbij verwijzend naar politieke crisis, mensenrechtenschendingen, misdaad en gebrek aan toegang tot voedsel, water en gezondheidszorg in het diep verarmde land.

De regering van Biden heeft de deportaties echter voortgezet met behulp van een beleid dat in maart 2020 door voormalig president Donald Trump is uitgevaardigd. Titel 42 maakt een restrictief immigratiebeleid mogelijk als onderdeel van een poging om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Een federale rechter vond het beleid vorige week ongepast en gaf de regering twee weken de tijd om het stop te zetten. De regering van Biden heeft beroep aangetekend tegen de beslissing.

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April